Ond spiral. Marita Nilsson och hennes kollegor får jobba över eller gå in på lediga dagar när det inte finns vikarier. "Till slut blir vi sjuka, det blir en ond spiral".
Ond spiral. Marita Nilsson och hennes kollegor får jobba över eller gå in på lediga dagar när det inte finns vikarier. "Till slut blir vi sjuka, det blir en ond spiral".

"Nu orkar vi inte mer"

Efter ännu ett ensampass med åtta demenssjuka åldringar skrev undersköterskan Marita Nilsson av sig. På Facebook berättade hon om effekterna av vikariebristen. "Boende får inte sin dusch eller får ligga kvar i sängen. Vi rings in på våra lediga dagar." Maritas inlägg har fått politikerna att vakna.

ANNONS
|

I ett av Blomstergårdens sju gruppboenden på Sylte arbetar Marita Nilsson, i ett hus med 25-talet omsorgstagare. Utöver de vanliga vårduppgifterna är hon gruppledare med ansvar för scheman och bemanning.

– Vikariekrisen började förra sommaren. Flera vikarier hoppade av, de hade kanske trott att de skulle gå promenader med våra tanter och farbröder – men sånt måste vi prioritera bort när vi inte är full ordinarie styrka.

Sedan dess har vikariebristen hängt i. Mellan januari och maj i år rapporterade Maritas demensboende 56 "nollningar", alltså att man inte lyckats få in en ersättare. Då blir undersköterskan ensam under större delen av arbetspasset.

ANNONS

– Mat, medicin och basal omvårdnad måste de boende ha. Vi får skjuta på duschen till nästa dag eller vecka, det är ganska vanligt. Tänder blir inte borstade, sängliggande får inte komma upp lika ofta.

Cyniskt nog hinner personalen sällan skriva avvikelser på att de jobbat ensamma och att omsorgstagarna inte fått den hjälp och aktiviteter de ska ha enligt genomförandeplanerna.

För den ordinarie personalen är vikariebristen förödande.

– Man har sett fram mot sin lediga helg, och så blir man inbeordrad. Många är så trötta att de har slutat svara i telefon. Och när det är svårt att få ledigt sjukskriver sig folk i stället.

Fast lojaliteten mot arbetskamraterna och omsorgstagarna är stark. Vi har stämt träff med Marita Nilsson på en av hennes lediga dagar, men det visar sig att hon ska in och jobba.

– Sjuknärvaron är jättehög. I dag borde sex av sju undersköterskor i mitt hus ha varit hemma för sjukdom.

Problem uppstod när två undersköterskor gick till nya jobb före sommaren. Första semesterperioden fanns tidvis bara en undersköterska med delegation att dela medicin, i hela huset. Stressen gav henne högt blodtryck, hon fick åka in på akuten och blev sjukskriven.

På Blomstergården har undersköterskorna ändå fått njuta av semestern. Området har överanställt vikarier för att hjälpa upp situationen. Nollningarna i sommar har varit få, men också för att ensamarbetare inte hunnit ringa efter vikarier.

ANNONS

– De flesta vikarier har ingen utbildning och vill egentligen inte jobba inom demensvård. Och vi hinner inte lära upp dem. Det blir så att man får jobba för två medan vikarien sitter i soffan och lyfter lön.

Även om man hittar vikarier är det inte alltid till hjälp. Demenssjuka har svårt att klara förändringar – som nya ansikten.

– Vi har omsorgstagare som bara vissa i personalen får närma sig, annars blir de aggressiva. I värsta fall kan ingen gå in och se till att de får sin medicin och omvårdnad. Att vikarierna är bekanta för de boende är alltså viktigare än att de har utbildning och erfarenhet. Fast just nu tar vi vilka händer som helst.

Marita Nilsson önskar ändå att vikarierna får utbildning och validering.

– Politikerna måste satsa på det.

Det är en av de åtgärder som Marita Nilsson föreslagit för de politiker hon träffat. Facebook-inlägget fick nämligen spridning (som kan läsas här), och hon kontaktades av flera politiker.

– De blev chockade, de har inte vetat hur akut och stort problemet är.

Förutom fler utbildningsplatser vill Marita Nilsson se att äldreboendena får fasta, egna vikarier – bemanningsenheten har aldrig fungerat.

Högre löner och bättre arbetstider är också ett måste för att få ungdomar att välja omsorgsyrket, tror Marita Nilsson.

ANNONS

– Alla mår dåligt av delade turer.

ANNONS