Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Nu sänks hyrorna i kvarteret Mars

Under måndagen kom Eidar med ett glädjebesked till hyresgästerna i kvarteret Mars: Hyrorna sänks med mellan 350 och 1 154 kronor i månaden. "Det är förstås trevligt med sänkt hyra", säger hyresgästen Sture Sallander.

Under november och december flyttade hyresgästerna in i de 177 lägenheterna i husen vid Resecentrum. Då visste inte kommunala bostadsbolaget Eidar hur det skulle gå med det statliga investeringsstödet, och om hyrorna skulle kunna sänkas.

I förra veckan kom beskedet, i fredags var det en förhandling med Hyresgästföreningen och under måndagen kunde Eidar alltså ge hyresgästerna det glada beskedet: "Din hyra sänks".

Två begrepp

Vi börjar från början: 2015 lanserade den rödgröna regeringen investeringsstöd till nyproduktion av hyres- och studentlägenheter. Året efter tog Eidars styrelse beslut om att investera 440 miljoner kronor i kvarteret Mars. Då var tillämpningen av stödet inte klar; bolaget fick utgå från en departementspromemoria som sa att investeringsstödet skulle utgå om hyran för bruksarean blev max 1 300 kronor per kvadratmeter och år.

I bruksarean ingår förutom själva bostaden även trappuppgångar och andra gemensamma utrymmen. Men när länsstyrelsen efter femton månaders handläggning tog ett beslut var det plötsligt boarean som gällde. Eidar kunde få ett investeringsstöd på 57 miljoner – om hyran för boarean blev max 1 319 kronor kvm/år.

Eidars kalkyl byggde på en hyra på 1650 kronor per kvadratmeter boarea och år. Att ta emot bidraget – och sänka hyrorna så kraftigt – skulle innebära en förlust på uppemot 75 miljoner kronor för bolaget.

"Vi måste se till alla hyresgästers bästa, och till bolagets. Nu lägger vi stor kraft på en överklagan till Boverket", sa vd Urban Blom till TTELA när beslutet kom i somras.

Hoppades inte

Och Eidar gick alltså segrande ur striden.

– Boverket biföll vårt sätt att räkna. Nu får vi 57 miljoner och kan sänka hyrorna med 120 kronor per kvadratmeter och år. Det är fantastiskt roligt, säger Urban Blom.

För den minsta lägenhetsstorleken sänks hyran med 4 200 kronor per år, för den största med 13 848 kronor. För en trea minskar årshyran med 8 400 kronor.

– För vår tvåa sänks hyran med 620 kronor, det är ungefär vad vi betalar för garaget. Vi trivs jättebra här och var inställda på att det kanske inte skulle bli någon hyressänkning. Nu får vi över 7 000 kronor mer om året att röra oss med, de pengarna kommer till användning, säger Sture Sallander som tillsammans med hustrun Ann-Christin flyttade in i höghuset i Mars i mitten av december.

Höga byggkostnader

Hyressänkningen gäller retroaktivt från 1 december 2018.

Eidar har fått investeringsstöd för flera andra byggprojekt, bland annat de 164 hyresrätter som byggs i Gulsparven (gamla Viggen). Men i och med att M/KD-budgeten röstades fram i riksdagen har stödet tagits bort, och runt om i landet har byggprojekt stoppats. I Eidars fall rör det sig om 148 studentbostäder på Innovatum-området som lagts på is.

Eidar hoppas förstås att investeringsstödet kommer tillbaka i nya regeringens ändringsbudget.

– Men på lång sikt måste byggkostnaderna ner. Förra året låg Sverige 57 procent över EU-snittet, säger Urban Blom.