Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kommunen ska utreda om en större förskola kan läggas i parken på Götalunden. Bild: Yvonne Olsson

Ny förskola kan hamna i Götalundens park

Förskolan i Lunnen måste flytta, och det är svårt att hitta en ny plats. Götalunden – parken bakom kyrkan – är hetaste spåret.

Förskolan Lunnen har två avdelningar och ligger vid minigolfen i parken. Paviljongerna måste rivas när en stadspark ska anläggas och Kungsportsvägen flyttas närmare parken.

Kommunen har tittat på en ny placering under en längre tid. En ny placering i Lunnen eller på campingen har fallit bort, på grund av närheten till Stallbacka industriområdet och transporter av farligt gods på älven och Kungsportsvägen. Nu går utbildningsförvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen vidare med ett annat spår – parken Götalunden.

– Vi ska göra en förstudie under våren, för att se om det är möjligt att lägga en förskola med sex avdelningar där, säger Maria Ljungberg, lokalplanerare på utbildningsförvaltningen.

Tidigt skede

Det finns många saker att beakta – som biologiska och sociala värden i parken, hur trafiken till förskolan ska lösas och hur förskolan kan utformas.

– Det är lång väg innan vi kan säga om det går att bygga en förskola här. I så fall är tanken att en stor del av parken ska vara kvar.

Några andra alternativ än Götalunden finns inte i dagsläget.

En stor förskola i Götalunden skulle inte bara täcka behoven i Hjulkvarn/Stavre. Närheten till Resecentrum gör att föräldrar från fler stadsdelar skulle kunna placera sina barn här. Numera bygger kommunen stora förskolor – hittills på upp till åtta avdelningar. En så stor förskola bedöms inte kunna få plats i Götalunden.