Ny satsning ska stärka kvinnor på vägen mot arbete

Under hösten har Arbetsförmedlingen med hjälp av Högskolan Väst drivit ett projekt för att stödja kvinnor med kort skolgång på vägen mot arbete eller studier. – Det handlar om att få dem att vilja och våga, säger Sara Al-Juboori från Arbetsförmedlingen.

ANNONS
|

Som handläggare med etableringsuppdrag för utrikes födda kvinnor fick hon i våras nog av att arbeta i motvind.

– Det kändes i stort sett omöjligt att få kvinnorna att själva påverka och förändra sin livssituation. Det var svårt att nå fram och bygga broar mellan mig och de sökande, säger Sara Al-Juboori.

Sara, som själv har invandrarbakgrund, såg och kände att många av kvinnorna inte trodde på sig själva, att de saknade självförtroende och kunskap om vad ett arbete skulle kunna innebära.

– Jag tog upp det med min chef. Vi satte oss ner och diskuterade vad vi skulle kunna göra för denna grupp, som att stärka självkänslan och motverka risk för utanförskap. Kort därefter fick Sara grönt ljust till att köra igång projektet i samarbete med Högskolan Väst, som hon både praktiserat på och samarbetat med tidigare.

ANNONS

Två nyexaminerade folkhälso­vetare med inriktning mot pedagogik, numera lärarna Sofia Lidström och Johanna Johansson, blev tillsammans med Margaretha Herrman, forskare i kulturvetenskap, och Sven Hassler, forskare i folkhälsovetenskap inkopplade i det tio veckor långa och intensiva projektet som drog igång i september och som just avslutats. Den 15 december ska slutrapporten vara inlämnad, med analys av projektet och utvärderande samtal med deltagarna.

De 17 deltagarna, alla arabisk­talande kvinnor i åldrarna 21 till 48 år och boende i Trollhättan, handplockades av Sara Al-Juboori som såg en potential i var och en.

– Syftet med det här är att stärka självkänslan hos deltagarna, ­genom stor egen delaktighet i utformandet. Vi har lyssnat på vad de vill ha kunskap om, samtidigt som vi använt oss av empowerment-metoden som Johanna och Sofia är duktiga på att praktisera.

Margaretha Herrman ser det, liksom alla inblandade från högskolan och arbetsförmedlingens sida, som en vinn-vinn-situation för alla parter.

– Det är viktigt med metod­utveckling när det gäller projekt som detta. Det har varit fantastiskt lärorikt och givande att följa del­tagarna under resans gång. Sofia Lidström och Johanna ­Johansson instämmer:

– Deltagarna och vi har verkligen trivts med uppgiften och med varandra. Vi som arbetat i projektet delar samma värdegrund, vi talar om politik, demokrati, integration och inte minst om kvinnors rättigheter. Tio veckor går fort, men man får mycket viktigt uträttat, menar båda.

ANNONS

Nu hoppas alla inblandade på att projektet ger ringar på vattnet och i bästa fall får en fortsättning.

– Vi för en dialog med arbetsförmedlingen om en uppföljning. Vi vill förfina metoderna och har idéer som vi skulle vilja testa på fler grupper, säger Margaretha Herrman.

ANNONS