Nya beslut om ersättning efter skolattack

Sex personer får mellan 10 000 och 20 000 kronor i brottsskadeersättning av Brottsoffermyndigheten för kränkning efter skolattacken i Trollhättan. Fem personer blir utan ersättning.

ANNONS
|

Det är Brottsoffermyndigheten som har bedömt att dessa fem personer inte har utsatts för brott, vilket är en förutsättning för brottsskadeersättning.

Enligt ett pressmeddelande får fyra elever 10 000 kronor i brottsskadeersättning för kränkning. Tre av dem befann sig i klassrum som de inte kunde lämna utan risk för att direkt utsättas för brott, en elev utsattes för ett indirekt hot.

Två anställda som blev jagade av gärningsmannen får 20 000 kronor i ersättning, står det vidare i pressmeddelandet.

– De här personerna har alla befunnit sig i närheten av gärningspersonen och det har funnits en konkret fara för dem att direkt utsättas för brott av honom. Personerna har också varit medvetna om faran, säger Per Jonsson, jurist på Brottsoffermyndigheten, vidare i pressmeddelandet.

ANNONS

Läs även: Elever får ersättning efter skolattacken

Nämnden för brottsskadeersättning har fattat beslut ide fem ärenden där personerna får avslag. Bedömningen är att dessa personerinte har utsatts för brott.

I sin motivering konstaterar nämnden att det inte har funnits någon konkret fara för personerna att konfronteras med gärningspersonen sedan de blev medvetna om vad som pågick på skolan,eftersom gärningspersonen då hade lämnat de aktuella korridorerna.

Läs även: Poliser nekades ersättning

Nämnden beslutade även att inte ändra ett tidigare avslagsbeslut där en skolanställd nekades ersättning eftersom hon inte ansågs ha varit utsatts för brott. Hon befann sig i utrymmen i en korridor där gärningsmannen aldrig uppehöll sig.

Läs även: Anhöriga till mördad Kronanelev får ersättning

Brottsoffermyndigheten har tidigare fattat beslut om ersättning till familjemedlemmar till den elev som mördades och till fyra elever och fyra anställda. Myndigheten har också prövat rätten till ersättning för de poliser som var först till brottsplatsen.

ANNONS