Glada. Mathias Lindmark, Viggo Hansson från Elwee och Gabriella Miszitine Toth från PannonApp premieras med bidrag från Vinnova.
Glada. Mathias Lindmark, Viggo Hansson från Elwee och Gabriella Miszitine Toth från PannonApp premieras med bidrag från Vinnova.

Nya företag får pengar från Vinnova

Två nya inkubatorföretag har tilldelats bidrag från Vinnova. Tillsammans har de fått närmare 600 000 kronor. De två företagen är Ellwee Swedish Electric Vehicles och PannonApp.

ANNONS
|

Under våren har flera företag på Innovatum Inkubator tilldelats pengar från bland annat Vinnova. Nu har ytterligare två företag fått omkring 300 000 kronor var. Pengarna ska användas för verifiering och affärsutveckling av företagens produkter. Ellwee är utvecklad i Trollhättan och är ett multifordon med mängder av användningsområden och tillbehör. Under sommaren kommer Ellwee att synas på Svenska Golftouren på 63 turneringar för en förlansering, men användningsområdena är många. – Vi har nu byggt tre prototyper och är på gång med version fyra, säger Viggo Hansson som är en av grundarna. Fordonet är klassat som moped. – Det är ingen typisk fyrhjuling och ingen typisk moped. Dessutom går den på el, berättar Viggo Hansson. Bland annat finns en dragkrok så att ett släp upp till 300 kilo kan användas. Företagets mål är att under 2016-2017 sälja 200 fordon, främst inom golfen. Viggo Hansson står bakom företaget tillsammans med Mathias Lindmark. Sedan 1 januari i år ingår de i inkubatorföretagen på Innovatum. – Nu har vi också skaffat nya lokaler på Hedeängsvägen och anställt en konstruktör, säger Viggo Hansson. Även PannonApp som tillverkar ett pedagogiskt verktyg för undervisning återfinns bland inkubatorföretagen sedan 1 januari. – Jag har funderat på hur jag ska utveckla detta sedan sommaren 2014. I februari i fjol hade jag en produkt, säger Gabriella Miszitine Toth. Verktyget Quizmaker-for-teachers, innehåller färdiga läromedel för lärare och sparar planeringstid, säkerställer inlärning samt uppföljning av elevernas resultat. Verktyget rättar även svaren automatiskt vilket bidrar även det till lärarna kan lägga mer tid på själva undervisningen. – Nästa steg blir att marknadsföra samt säkerställa det pedagogiska innehållet, och detta kan jag nu göra tillsammans med Innovatum och Högskolan Väst. Stödet hittills från Innovatums har varit helt avgörande och nu ser jag bara fram emot att fortsätta utveckla produkten, säger Gabriella Miszitine Toth. Verktyget finns i dag som en app för iPad men ska utvecklas även för Android. Startupp-företagen på Innovatum Inkubator har hittills i år fått drygt 2,8 miljoner kronor genom Vinnova samt Post och Telestyrelsen. – Det är lite olika inriktningar på verksamheten och därför kommer beskeden vid flera tillfällen, säger inkubatorchef Jesper Strömqvist.

ANNONS
ANNONS