Nya fritidsgården har öppnat

Finare och mer rymligt kan det knappast bli än i Hjortmossens nya fritidsgård. – Här är grymt bra! säger Emma Lago i köket där hon hjälper till med maten som snart ska vara klar.

ANNONS
|

På fredagseftermiddagen är strömmen strid till Hjortmossens fritidsgård. Sedan en tid tillbaka är den inrymd i Lernias tidigare lokaler mitt emot Nils Ericsonsgymnasiet och bakom studentbostäderna i kvarteret Elefanten.

– Vi har bara haft öppet i tre dagar med invigning på Alla hjärtans dag. Men vi har redan sett att det kommer en del nya som inte besökte de gamla lokalerna på Hjortmosseskolan, säger fritidsledare Åsa Knide Wadenbo.

Upptagningsområdet är Hjortmossen, centrum, Hjulkvarn, Egna hem och Karlstorp.

Åsa Knide Wadenbo tycker läget är bra, mitt i liksom.

– Men det är inte bara ungdomar från de här stadsdelarna som är välkomna. Alla mellan tolv och 17 år får vara här, säger hon.

ANNONS

Allt är fräscht och fint, anpassat efter ungdomarnas behov. De har också varit delaktiga i processen av fritidsgårdens utformning.

Åsa Knide Wadenbo visar pausrummet med fåtöljer och filtar i vilket den som vill kan gå undan för att få lugn och ro. Vid entrén finns även det populära musikrummet, eller studion, där musik kan komponeras och det finns möjligheter att göra egna pod-radioprogram.

Vi går vidare in i lokalerna och genom det som kallas vardagsrummet.

– Här har vi plats för till exempel läxläsning och bord för fika och mat. Vi har ett kaffé och kök för matlagning och bakning. Om en stund kan den som vill äta taco, mat med en dricka kostar 15 kronor i kväll, berättar Åsa Knide Wadenbo.

Hennes fritidsledarkollega Robin Torstensson fixar maten tillsammans med bland andra Emma Lago och Lisa Lindell.

– Nya lokaler behövdes verkligen. Det var så trångt i de gamla. Nu får alla plats att röra sig. Vissa springer ju omkring mycket, säger Emma Lago.

Vid köket finns ett litet rum för datorspel och längst in i lokalerna har ett gäng på sackosäckar paxat filmrummet. De ser filmen The Lone Ranger, en annorlunda westerfilm med Johnny Depp. Den är ganska bra tycker de.

ANNONS

I pysselrummet bredvid är det rofyllt. Dit har Hala Tayem sökt sig för att måla en hjärtformad träask.

– Den gamla fritidsgården går inte att jämföra med den nya som är jättebra. Jag brukar gå undan för att greja med olika saker. Här kan jag måla och sy. Om man vill går det att snickra och pyssla med allt möjligt, säger hon.

Största utrymmet är rörelserummet. Där är det full fart vid pingisbordet. Men snart ska bordet flyttas undan för att ge plats åt veckans fotbollsturnéring.

ANNONS