Nyinvigning av stadsbiblioteket

Under de drygt åtta månaderna som biblioteket har hållit stängt har det hänt en hel del. På söndagen kunde resultatet äntligen visas för Trollhätteborna.  – Det nya biblioteket är jättebra, säger fantasyälskaren Karolina Wysocka.

ANNONS
|
Invigningen var planerad till klockan elva och strax innan dess, samlades ett hundratal entusiastiska bokälskare utanför ingången till Folkets hus. Förväntningarna var höga. Och när klockan blev strax efter elva utan att dörrarna öppnats, började folk stampa lite otåligt.
Några barn ställde sig på fönsterkarmen och knackade på fönsterrutorna. – Renoveringen har tagit lite för lång tid. Så det ska bli roligt att se hur det har blivit, säger Marita Ivarsson Axelsson och Lars Axelsson som är flitiga låntagare på stadsbiblioteket.
Systrarna Magdalena och Karolina Wysocka tycker att det gamla biblioteket var lite rörigt. – Det var liksom fantasyböcker på ett ställe och science fiction på ett annat. Hoppas att de har samlat ihop det lite mer nu, säger tjejerna.
När dörrarna väl slogs upp kunde de nyfikna gästerna endast snegla in genom glasdörrarna till det nya biblioteket, samtidigt som de fick lyssna på tal. Politikern Monica Hanson sa att "kulturen är en mycket viktig del av vår välfärd". Publiken nickade medhållande till detta påstående.
Bibliotekschefen Anna Marberg berättade lite om det nya upplägget. Bland annat har barnhörnan byggts om, en del av magasinet öppnats för allmänheten samt ska biblioteket nu ha anpassats för att personer med exempelvis nedsatt syn, ska kunna hitta sina böcker lättare.
Och med en liten musikfanfar av musiker från N3, klipptes det lila bandet som satt uppsatt för ingången till Trollhättans stadsbibliotek och festen var igång.
Barnen rusade raka vägen till den numera skofria, mysiga barnhörnan. Resten av besökarna tog för sig av bubblet och strosade lugnt runt bland de välfyllda bokhyllorna. Karolina Wysocka såg mycket nöjd ut med renoveringen. – Det nya biblioteket är jättebra! Alltså verkligen jättebra, kommenterade hon snabbt och skyndade vidare mot favoritavdelningen.
ANNONS