Ombytta roller när Frida satte upp Grease

När Fridaskolan satte upp Grease bjöds det på fler överraskningar. En del ny låtar smögs in och könsrollerna kastades på ända.

ANNONS
|

Somt traditionen bjuder håller Fridaskolan varje år en kabaré. I år satte eleverna i årskurs sex och åtta upp 70-tals klassikern Grease. Mycket kände man igen från dansnummer och sånger. Sandy fick sin Danny på slutet och mycket kretsade kring intrigerna på skolan Rydell.

En bit in i föreställningen fick ”filmregissören” en uppläxning av två barska herrar. Herrarna tyckte att könsrollerna var alldeles för traditionella. Då beslöt ensembeln att vända allt upp och ner. Ett killgäng kom in som cheerleaders och gjorde en pyramid till stora applåder från publiken.

Den som sett filmen vet att det är Sandy och hennes kompisar som sitter på pyjamasparty. I Fridaskolans version var det Danny och hans kompisar som satt i pyjamas när tjejerna tutar utanför. När tjejerna mekade med bilen fälldes följande rubrik med efterföljande skratt från publiken:

ANNONS

– Killar ska alltid hålla på och känna efter.

De omvända rollerna är något som skolan länge jobbat med.

– Vi har jobbat med normkritik under hela förra terminen och att vända på rollerna är ett led i det. Vi har väldigt modiga elever som vågar göra det, berättar Lena Cederholm, lärare på Fridaskolan.

Bakom huvudrollerna som Danny och Sandy stod Emmelie Sahlén och Viktor Wennerberg, de gillade också de ombytta rollerna.

– Det var kul att få spela lite tjej eller vad man nu säger, berättar Viktor.

Trots en väl framförd föreställning är det ingen av dem som spelar teater på fritiden. De berättar att de fått blodad tand och kanske ska börja med skådespeleri på fritiden. Att spela Grease var något de också gillade.

– Den var riktigt kul att spela, säger Emmelie Sahlén.

Förutom klassiska bitar ur Grease bjöd också föreställningen på ett antal sång- och dansnummer.

ANNONS