Orsak till oro. Camilla Karlsson berättar om en kollega som ställde sig på betalparkeringen till klockan fem. "Men sen hann hon inte gå ut för att det var en jättehektisk kväll. Hon tänkte att hon skulle få böter. Det fick hon inte – men det är en oro också att tänka på detta", säger hon.
Orsak till oro. Camilla Karlsson berättar om en kollega som ställde sig på betalparkeringen till klockan fem. "Men sen hann hon inte gå ut för att det var en jättehektisk kväll. Hon tänkte att hon skulle få böter. Det fick hon inte – men det är en oro också att tänka på detta", säger hon.

Ont om plats för sjukhuspersonalen

Att kunna ställa bilen vid sitt eget jobb kan tyckas självklart – särskilt när det handlar om ett sjukhus. Men för de anställda på Näl har parkeringssituationen länge varit ansträngd: …– Det är det största samtalsämnet på arbetet under alla fikapauser, säger sjuksköterskan Camilla Karlsson.

ANNONS
|

De många insändarna till TTELA talar sitt tydliga språk: Det pyr ett stort missnöje bland personalen på Näl – personalparkeringen vid sjukhuset räcker helt enkelt inte till. Trots särskilda tillstånd tvingas flera anställda varje dag att parkera på betalplatserna.

Problemet gäller de som jobbar kvällspasset och således börjar vid klockan två på eftermiddagen. Dagpersonalen är då kvar ytterligare några timmar vilket innebär att det inte finns tillräckligt med utrymme för samtliga att parkera.

Anna Sandberg är sjuksköterska på avdelning 45 och har därför fått för vana att komma till jobbet redan en timme innan för att vara säker på en plats.

ANNONS

– Ja, annars får jag betala. För jag hinner inte gå ut på kvällen och flytta bilen.

– Annars kan man ju betala för någon timme och gå ut vid fyra, halv fem. Men oftast hinner du inte det. Vi är till exempel bara två sjuksköterskor, då kan du inte säga "jag sticker nu", säger hon.

De som inte hinner ut i tid riskerar böter på 500 kronor, något som kollegan Camilla Karlsson råkat ut för flera gånger. På lång sikt kräver de fler parkeringsplatser, men i det korta perspektivet efterlyser de en större förståelse hos parkeringsvakterna:

– En akutlösning nu är att Securitas inte lappar de bilar med parkeringsdekal som inte står riktigt mellan ett och tio på kvällen. Står vi lite hejkon-bejkon – men inte i vägen – så borde de förstå att det var fullt när de bilarna kom. Ingen ställer sig utanför en ruta för att jäklas, säger Camilla.

Problemet har funnits länge, men trots påtryckningar upplever de inte att de har fått någon respons hos ledningen:

– Våra chefer har koll på problemet. Och jag har försökt få de högre upp att förstå. Jag vet inte vilka jag har mailat och inte, men jag vet inte om de har fattat grejen. Det tror jag, de borde de ha gjort. Men trots alla insändare i tidningen har vi inte fått ett svar, ingenting. De försöker ju tysta ut det på något sätt. De borde ju kunna ge ett svar eller någonting, säger Camilla Karlsson och påpekar att det även drabbar deras chef på olika vis:

ANNONS

– Hon tycker också att det är dåligt. Dels kan vissa i personalen komma försent på eftermiddagen, då de måste åka runt här en halvtimme och cirkulera. Dels så är folk upprörda när de kommer. Dels har hon personal som måste lämna sin arbetsplats för att flytta sin bil. Så även för henne är det ett jättestort problem. Hon står också med oss och försöker få en förändring.

ANNONS