Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

Oro och ilska på Kronogården

Efter andra natten av oroligheter på Kronogården är ilskan och uppgivenheten stor. Några vill ha mer vuxennärvaro andra säger att området måste bli en del av övriga stan.

Däck och lastpallar brinner på Lantmannavägen och hjulen på en väktarbil har skurits sönder. En bärgningsbil som kör för att hämta bilen blir attackerad av stenkastade ungdomar. En stor sten krossar ena sidorutan och är 20 centimeter från att träffa förarens huvud.
– Det var ett jävla liv där i natt. Vi vill ju bara hjälpa de som bor där och så får vi bara skit tillbaka. Det är bedrövligt, säger föraren till bärgningsbilen.

Han säger att kostnaden för att reparera bilen uppgår till 50 000–60 000 kronor. Efter onsdagsnattens oroligheter har också företaget han kör för beslutat sig för att inte åka till Kronogården kvällstid.
– Vi ringde till Assistancekåren i Stockholm och sa att vi inte längre kan garantera förarnas säkerhet, avslutar han.
 

"Det är väldigt oroligt"

Samma kväll attackerades även två bussar med stenar och rutorna krossades. Trafiken bröts vid nio tiden och chaufförerna blev skärrade.
– Det snackas mycket om det i fikarummet och det är väldigt oroligt, säger bussbolaget Nobinas gruppchef, Mikael Ahlström.

– För bussbolaget landar notan på runt 30 tusen plus kostnaden för att två bussar är avställda, berättar verkstadschefen Jan Andersson.

Dagen efter onsdagsnatten är det lugnt på Kronogården. Några människor rör sig ute, gör ärenden i affärer och samtalar med vänner som vilken dag som helst. De enda spåren som syns av nattens oroligheter är den svedda asfalten på Lantmannavägen alldeles utanför torget.

Kjell Arne Liljefors är ute med sin cykel. Efter en sen cykeltur i tisdags körde han förbi polisavspärrningen och såg något han beskriver som en krigszon. Han har bott på Kronogården i många år och blivit luttrad med tiden.
– Sånt här har hänt hela tiden. Det är lugnt ett tag och sen blossar det upp igen. Politikerna måste börja ta det på allvar, säger han.
 

Rädd för ökad rasism

En kvinna på torget beskriver hela situationen som sorglig och säger att hon inte längre vågar ge sig ut sent på kvällarna. Hon är också rädd för att det ska leda till ökad rasism och undrar ifall ungdomarna tänker på vad de håller på med.

– En liten grupp förstör för alla andra. Den totala bristen på empati är det sorgligaste, kastar man sten kan det ju träffa någon.

Hon efterlyser ett större föräldraansvar och att ungdomarna måste se sig själva som en del av samhället.
– Man kräver mycket men tänker inte på skyldigheterna. Det är mycket bättre att försöka förbättra i stället för att som nu bara försämra, avslutar hon.

Vill ha områdespolis

Ett gäng ungdomar som samlats på torget efterlyser en mer närvarande polis som de kan lära känna.

– Vi vill ha en områdespolis som går runt här hela tiden. Polisen ska inte bara komma hit när det händer något, säger de.

Pastorn för Kronokyrkan tror att mycket handlar om utanförskap och att Kronogården som område hamnat utanför.

– Områden som Kronogården har glidit ifrån övriga stan och det känns inte riktigt som att det är integrerat med övriga Trollhättan, säger han.

Läs mer om Kravaller på Kronogården
MEST LÄST