Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ovanligt att inte se utlösande faktor

Helgen närmar sig. Det kan innebära att upploppen på Kronogården eskalerar. Men det går att stoppa – erfarenhet säger att ett effektivt botemedel är när vuxensamhället säger ifrån samtidigt som polisen ökar sin närvaro.

Upplopp sker nästan uteslutande i socialt utsatta områden som präglas av utanförskap från det övriga samhället. 
– Varför det händer just nu beror oftast på att polisen gjort något, gripit någon eller sagt något som de här ungdomarna uppfattar som dumt eller fel, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö Högskola, som forskat kring oroligheter som bilbränder och stenkastning.
Att man inte ser någon tydlig orsak, som i fallet på Kronogården nu, är ovanligt:
– I mindre skala händer det ibland i större städer. Men det här låter som en stor händelse i en stad som Trollhättan. Att 50 ungdomar är med, till synes utan anledning, är väldigt ovanligt. 


Trygghetsvandrare har funderat på om händelserna på Kronogården kan ha satts igång av den senaste månadens många bilbränder som rasat i Malmö. Manne Gerell är inte insatt i upploppen på Kronogården, men han ser det som osannolikt att de utlösts av situationen i Malmö. I den här vågen av bilbränder i Malmö har inte heller polisen angripits.
Att upplopp ges utrymme i medierna har länge diskuterats som något som kan trissa upp pågående situationer. Likaså upplopp i andra städer. Manne Gerell menar att det är faktorer som kan vara eskalerande, i vilken grad är dock oklart. 
Att helgen närmar sig kan göra att läget på Kronogården förvärras:
– Det går inte att säga att det kommer bli så. Men det är förmodligen inte positivt att det är fredag i morgon (läs i dag). Det är fler ungdomar som kanske får, vill eller kan vara ute sent. 


Kan vuxna i allmänhet göra något? 
– Absolut. Erfarenheter talar för att vuxensamhället i kombination med ökad närvaro från polisen har stor effekt för att få stopp på sådana här händelser. Det handlar om att vuxna talar om att så här vill vi inte ha det. Det är också viktigt att synas för att lugna ner stämningen, säger Manne Gerell.
Finns det ungdomar från andra stadsdelar eller städer som drar sig till platser där det pågår upplopp? 
– Det är inte särskilt vanligt. Det är snarare så att ungdomar i andra stadsdelar sätter igång något i sitt eget område.
Vilka deltar i upplopp?
– Nästan bara pojkar och män, från 13 år ända upp till 25 och ibland ännu äldre. Ofta har de begått brott tidigare.

Läs mer om Kravaller på Kronogården
MEST LÄST