Personalens 
larmbrev har fått effekt

Politikerna i NU-styrelsen begärde i går att sjukhusdirektören tittar närmare på de frågor som akutpersonalen tog upp i sitt larmbrev för drygt en vecka sedan. – Jag tycker att det visar att vi respekterar dem som skrivit till oss och tar allvarligt på synpunkterna, säger styrelsens vice ordförande Peter Spjuth (V).

ANNONS
|

Det var för drygt en och en halv vecka sedan som 84 av de cirka 100 anställda på akuten på Näl i ett långt brev till bland andra styrelsens ledamöter skrev att de hade mycket svårt att upprätthålla patientsäkerheten.

Förslaget från tjänstemännen när det gällde brevet var att styrelsen skulle låta anteckna informationen till protokollet.

– Det kunde vi ju inte bara göra.

I stället fick sjukhusdirektör Sten Axelsson i uppdrag att snarast närmare redovisa och gå igenom fyra saker: flödet genom akuten, kompetensen, patientsäkerheten och om det behövs resurstillskott.

– Det motsvarar de delar som personalen tagit upp i sitt brev. Vi vill självklart möta personalen i det de beskriver. För oss i styrelsen är patientsäkerheten viktigast och sedan arbetsmiljöfrågorna som nu utreds av socialstyrelsen och arbetsmiljöverket.

ANNONS

De fackliga organisationerna har ännu inte hört av sig om personalens brev, konstaterar Spjuth.

Styrelsen fick också en dragning av vad som är på gång för att förbättra situationen. Bland annat ska ytterligare 20 vårdplatser öppnas inom medicinklinikerna i början av november, de flesta av platserna på Näl.

ANNONS