Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

rysen1
Polisen Stig Rysén var på plats vid kravallerna på Kronogården natten till torsdag.

Polis fick vända när stenarna haglade

Stig Rysén, som jobbat i yttre tjänst hos polisen i över 40 år, var en av de första på plats i kaoset natten till torsdag: – Vi skulle in och prata med dem, i stället började de kasta gatsten och annan mindre sten, så vi fick dra oss ur med vår buss.

Klockan var runt 21.15 när Rysén och hans patrull rullade in i Kronogården för så kallade trygghetsskapande åtgärder. Men de han knappt köra in, innan bilen fick ta emot fyra-fem stenar, både stora och små. Det var bara att vända och invänta nya order och vänta på förstärkning.

– Då mötte vi en väktare som varit på uppdrag, men fått punktering, antingen om någon släppt ur luft eller skurit sönder däcket det låter jag vara osagt. Bilen var skadad i alla fall, säger Stig Rysén.

Läs också: Väktare och bärgare attackerade på Kronogården natten till torsdagen

En bärgningsbil kallades till platsen, men han fick flera rutor utslagna av sten. Det kastades sten från flera olika håll.

– Det var rena turen att han inte blev skadad.

Bärgningsförsöket fick tillfälligt avbrytas.

Ytterligare personal från polisen tillkallades för att hålla uppsikt över vandalerna.

– Det var mycket smällare och sånt och två busskurer som slagits sönder. De brände en del däck och lastpallar, men det var inga bilbränder, säger Stig Rysén, som själv inte var särskilt orolig under insatsen.

Han uppskattar att det var upp till ett 70-tal ungdomar, varav 20 var aktiva. Han kunde inte uppfatta om de var maskerade eller inte, men han har hört av folk att några ska ha varit det.

– Det är tråkigt, framför allt de som bor där och försöker sköta sig. Vi måste försöka nå dem som håller på och bråkar och få ett slut på det.

Stig Rysén har varit med många gånger förr när det hettat till på Kronogården och menar att just tiden kring skolstart brukar var en tidpunkt då det är oroligt.

Läs mer om Kravaller på Kronogården
MEST LÄST