Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Data
En man som är civilanställd hos polisen i Trollhättan gjorde slagningar på personer som hade en relation till en nära anhörig. Åklagaren anser att det inte var nödvändiga slagningar och har nu åtalat mannen misstänkt för dataintrång.

Polisanställd åtalas för dataintrång

En civilanställd på polisen i Trollhättan gjorde otillåtna slagningar i polisens datasystem på närstående personer till en anhörig. Nu åtalas mannen misstänkt för dataintrång.

Under fyra tillfällen mellan september 2015-mars 2016 ska den civilanställde ha gjort slagningar på tre olika personer som figurerat i den anhöriges närhet. Datasökningarna ska ha utförts på den civilanställdes arbetsplats på polishuset i Trollhättan.

Åklagaren anser att slagningarna inte varit nödvändiga för att genomföra en viss arbetsuppgift utan personligen gjorts för att få reda på om de personer som kollats upp har haft några anmärkningar i brottsregistret. Åklagaren menar att eftersom inte slagningarna lett till några rapporter eller analyser, så har det inte handlat om arbetsuppgifter som den anställde fått i uppdrag att utföra.

Den åtalade hävdar å sin sida att slagningarna gjorts för att kolla upp ett samröre mellan de tre personer som han gjort slagningar på angående grova brott. Han menar att han i sin roll är ålagd att ta fram underrättelsematerial, speciellt om det rör fall där det kan finnas samband och samröre om grov brottslighet, som har utförts och kan vara aktuellt igen. Mannen såg kontrollerna som ett standardförfarande vilket som helst och säger sig inte känna till de kontrollerade personligen. Mannen förnekar brott, men medger händelseförloppet.

Åklagaren bygger sin bevisning på framför allt vittnesförhör och på logg-utdrag i det polisiära datasystemet.

MEST LÄST