Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/8
ANNONS ▼

Polisbemötande bakom oroligheter

Dåligt bemötande hos en eller flera poliser ligger bakom veckans oroligheter på Kronogården, enligt Gunilla Gevreus, polischef i Fyrbodal.

Polisen har under veckan fått uppgifter från flera håll om att det är agerandet hos en enskild polis som ungdomarna har reagerat på, vilket har fått situationen att eskalera.

– Man har reagerat på hur den polisen har betett sig. Uppgifterna har framkommit vid möten på olika håll där individer har berättat om ett beteende som inte verkar okej, säger hon till Sveriges Radio P4 Väst.  

Det dåliga bemötandet uppges ha handlat om ett buffligt beteende och dålig kommunikation, men ska enligt Gevreus inte ha rört sig om något rasistiskt. Själva incidenten ska ha ägt rum i samband med ett ingripande i tisdags, innan oroligheterna utbröt i Kronogården. Polisen undersöker nu om det handlar om just en enskild polis och ett tillfälle eller om det även kan ha förekommit tidigare incidenter. 

Polisen ska under torsdagen ha hållit ett möte tillsammans med några av ungdomarna på Kronogården, som har fått ge sin syn på händelserna. Enligt Gevreus har polisen tagit till sig av kritiken om det dåliga bemötandet och situationen hanteras inom organisationen. 

– Vi tar det här på största allvar och lokalpolisområdet hanterar det. Skulle det vara så att det identifieras en person är det självklart att vi agerar så att den här situationen inte uppstår igen, säger hon.

Efter två kaotiska dygn i stadsdelen Kronogården med stenkastning, småbränder och uppviglad stämning blev natten till fredag dock betydligt lugnare. Men inför helgen, när fler rör sig sent ute på kvällarna, gör man sig redo för upptrappning igen. Nu behandlar polisen det som en särskild händelse med en organisation separerad från övrig verksamhet. 

– Det gör att vi får mer resurser tillgängliga utifall att. Vi kommer arbeta med upprätthållande av ordning och för säkerhet och kan lagföra personer som begår brott, säger Daniel Mattsson, inre befäl hos Trollhättepolisen.

Innebär det att ni lämnar den defensiva taktiken?

– Vi har medvetet undvikit konfrontation och det kommer vi fortsatt att göra för att skapa trygghet. Men vi har ju haft mer folk ute det senaste, även på dagtid och det fortsätter vi med, även fler fordon. Vi ska vara mer synliga.

Inga fler polisanmälningar är gjorda i anslutning till händelsen, förutom de fyra som kommit in tidigare om skadegörelse och inga personer har gripits.

 

Fakta: Särskild händelse

Ibland inträffar händelser som är särskilt omfattande eller allvarliga och går utöver den dagliga verksamheten. En sådan situation kallar polisen särskild händelse.

Då organiserar sig polisen på ett annat sätt än i vanliga fall och går upp i stab. Det innebär att särskilda resurser och personer avsätts för att jobba riktat mot händelsen för att hantera situationen effektivt.

Läs mer om Kravaller på Kronogården
MEST LÄST