Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Pris ska lyfta lokala miljöhjältar

Tre kandidater har nominerats till priset Hela stans miljöhjälte – Trollhättan Energis stipendium som ska premiera en lokal miljöhjälte. Nu är det upp till dig att välja vem som ska vinna. Rösta på din favoritkandidat nedan.

Läs mer om de tre nominerade nedan. Röstningen är nu avslutad.

 

Nominerad: Dennis Staaf

Dennis Staaf,  vd och delägare i BRC Sweden, jobbar för att fler ska köra fordon som är drivna av biogas. 

"Dennis Staaf är en sann entreprenör och ett levande bevis på att en tydlig målbild och en stark vision ger resultat – både för affärerna och för världen vi lever i. Han såg tidigt biogasens stora nytta för framtidens cirkulära ekonomi och dess möjlighet att medverka till omställningen av en fossilfri transportsektor. Biogasengagemanget har drivit honom vidare genom olika anställningar, projekt och bolag. Förutom att bygga om fordon till biogas såg Dennis också kraften i att bygga upp en infrastruktur för tankning av gasfordon, vilket har fört honom från ombyggnad av fordon i Trollhättan till investeringar av tankstationer i Dalsland. Dennis har hela tiden haft modet att hålla fast vid sin idé och samtidigt hitta nya affärsmöjligheter inom densamma. Hans drivkraft att vara med och bida till ett mer hållbart samhälle har gynnat alla Trollhättebor. Därför är vi glada att presentera Dennis som en stark kandidat till Hela stans miljöhjälte 2017."

Läs TTELA:s porträtt på Dennis Staaf här.

 

Nominerad: Magnus Johansson

På ladugårdsväggen har Magnus Johansson installerat solcellspaneler och i bakgrunden syns två vindkraftverk på hans åker.

"Trollhättebon Magnus Johansson är en sann pionjär inom hållbar utveckling. Intresset väcktes tidigt av hans pappa och redan 1989 byggde han sin första elbil till grannpojken. Genom åren har projekten varit många och viktiga. Magnus har med mod och banbrytande idéer framförallt drivit projekt inom vind och el. Särskilt viktigt var energisparprojektet på dåvarande SAAB, där man för första gången vågade dra ner på luftflödet i måleriet vilket resulterade i stora miljövinster. Ett resultat som sedan har spridit sig över världen. Vi är väldigt glada över att Magnus aldrig låter idéerna fastna i tanken utan också klarar av att genomföra dem fullt ut. Han är en eldsjäl som också inspirerar andra till att göra klimatsmarta val. Detta gör honom till en vass kandidat till Hela stans miljöhjälte 2017."

Läs TTELA:s porträtt på Magnus Johansson här.

 

Nominerad: Vitsippans förskola

Belysningen och värmen på förskolan styrs från en iPad, där även energiåtgången visas.

"Genom att kombinera ny teknik, forskning och ett stort engagemang från förskolans personal är projektet en given succé. Pedagogerna Ann-Britt Schärberg och Pia Segerkvist kan stoltsera med att ha bidragit till en bättre arbetsmiljö, sänkta kostnader och en ökad förståelse för energianvändning och hållbar utveckling. För både stora och små. Projektet är en förebild som kommer att kunna föras vidare till andra arbetsplatser och bidra till att en ny generation Trollhättebor växer upp och är delaktiga i omställningen mot ett mer hållbart samhälle. Projektet har också genererat möjlighet till fortsatt forskning inom barns förståelse för hållbar utveckling. Totalt sett en rejäl vinst inte bara nu utan också för framtiden. Detta gör förskolan Vitsippan, med Ann-Britt och Pia i spetsen, till en given kandidat till 2017 års Hela stans miljöhjälte."

Läs TTELA:s porträtt på Vitsippans förskola här

 

Här kan du läsa mer om miljöpriset:

I år fyller den bra miljöval-märkta fjärrvärmen i Trollhättan 50 år. I samband med det har Trollhättan Energi inrättat ett helt nytt pris som syftar till att uppmuntra de krafter som verkar för miljö och hållbarhet.

– Vi drivs av vår vision om ett enkelt och hållbart samhälle. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Vi vill lyfta fram de som bidrar till att göra det lättare att leva hållbart i Trollhättan. Ofta verkar de lite i det fördolda, säger Pia Brühl Hjort, vd för Trollhättan Energi.

Trollhättan Energi hoppas att uppmärksamheten kring dessa aktörer kan skapa ringar på vattnet och inspirera fler att tänka i hållbara banor.

– Saker sker inte bara av sig själv. Någon måste ha haft idéerna, vågat genomföra dem eller fattat besluten, säger Jennie Cronblad, kommunikationsansvarig på Trollhättan Energi.

En nomineringskommitté tillsattes tidigare i år och utifrån nätverk och kontakter har de vaskat fram ett antal kandidater. Privatpersoner, föreningar, organisationer, företag eller projekt har kunnat nomineras och en förutsättning är att de bor eller verkar i Trollhätteområdet.

– Kandidaterna ska vara med och bidra till framtidens hållbara samhälle, till exempel genom att satsa eget kapital eller lägga engagemang och tid på det. Det de gör ska också i huvudsak beröra Trollhätteborna, säger Pia Brühl Hjort.

Nu har slutligen tre nominerade aktörer valts ut: ett energisparprojekt på förskolan Vitsippan, en elbils- och vindkraftspionjär och en biogasentreprenör. Du kan läsa mer om samtliga nominerade kandidater i texterna här intill.

Nu är det också upp till dig att välja vilken av dessa som ska bli Hela stans miljöhjälte. Rösta på din favoritkandidat på ttela.se. Vinnaren presenteras den 15 november och får motta ett stipendium på 25 000 kronor.

Fakta: Så här röstar du

ttela.se kan du rösta på din favoritkandidat. Det går enbart att rösta en gång.

Den kandidat som får flest röster kammar hem vinsten.

Röstningen pågår till och med fredagen den 10 november.

Hela stans miljöhjälte
Läs mer om Hela stans miljöhjälte
MEST LÄST