Avslappnad miljö. Karin Lindsjö och Emma Wennerberg , arbetsförmedlingen, sitter i samtal med Alex Quartier som ingår i projektet Ungkomp. Projektet fortsätter mars ut nästa år, men parterna hoppas kunna ta tillvara de goda erfarenheter man fått av samarbetet.
Avslappnad miljö. Karin Lindsjö och Emma Wennerberg , arbetsförmedlingen, sitter i samtal med Alex Quartier som ingår i projektet Ungkomp. Projektet fortsätter mars ut nästa år, men parterna hoppas kunna ta tillvara de goda erfarenheter man fått av samarbetet.

Projekt som leder till jobb för ungdomar

Projektet Ungkomp har varit med och bidragit till att Trollhättans höga arbetslöshet bland ungdomar minskat rejält. Nu förlängs projektet till nästa vår.

ANNONS
|

Trollhättan hade länets högsta arbetslöshet för ungdomar. Förra året i juni var antalet öppet arbetslösa, eller med aktivitetstöd, 782 personer i ålder 16 till 24 år. I år är det 594.

– Vi har bra samverkan med Trollhättans stad och detta är ett nytt sätt att arbeta. Projektet finansieras även av, ESF, europeiska socialfonden, säger Annicken Hutchinson, sektionschef på arbetsförmedlingen.

Hon har samlat ett flertal av sina medarbetare som engagerat arbetar som Ungkomp. Även Alex Quartier, en av ungdomarna, som deltar i projektet.

– Direkt när jag kom hit kände jag att det fanns ett större intresse för mig, och vad jag ville och kunde, än på den vanliga arbetsförmedlingen, säger han.

ANNONS

Tidigare har det varit ungdomar som varit inskrivna hos arbetsförmedlingen mer än sex månader som varit aktuella för Ungkomp. När projektet nu forsätter till april, nästa år har denna regel ändrats.

– Efter en bedömning så finns det möjlighet att komma med även tidigare, säger Annicken Hutchinson.

Det läggs ned mycket arbete i början när ungdomarna kommer till Ungkomp. Där får de träffa olika kompetenser och det görs en genomgång av vad de kan och vad som kan vara lämpligt.

– Kontakten var personlig och de lyssnade på mig. Jag började nästan direkt med arbetsträning på Sisu Idrottsutbildarna. Det passar mig som är intresserad av idrott, säger Alex Quartier.

Målet är att ungdomarna så snabbt som möjligt, men i deras egen takt, ska få ett heltidsjobb eller börja studera på heltid.

– Det finns många som varit på praktik eller arbetsträning, där det gått över till en anställning. Ungefär ett hundra ungdomar i Ungkomp har gått över till heltidsjobb eller heltidsstudier, säger Annicken Hutchinson.

Hon visar runt i lokalerna som har inretts för att skapa en trevlig miljö, där ungdomarna inte ska möta myndighetspersoner bakom ett skrivbord. Teamet som finns på plats kommer från arbetsförmedlingen, kommunens socialtjänst samt skolan.

– Vi lägger mycket tid i början så att det ska bli så bra som möjligt. Det handlar om helhetslösningar utifrån de behov som finns, säger Karin Lindsjö, socialkonsulent.

ANNONS

Inom projektet arbetar även en sius-konsulent, som har särskild kompetens i introduktionsmetodik för personer med någon form av funktionsnedsättning.

– För mig handlar det om att lära känna personen och hitta ett anpassat arbete. Jag är även mycket ute bland arbetsgivare, det gäller att hitta de dolda jobben, så att ordinarie personer slipper göra vissa arbetsuppgiver, kanske på övertid, säger Rouzbeh Namaki.

Han upplever en väldigt bra kontakt med många arbetsgivare.

– Det gäller för mig att skapa bra kontakter och många har ett väldigt stort hjärta och vill hjälpa till.

Vissa ungdomar behöver mer vägledning för att nå sina mål, medan andra har behov av att få praktik eller arbetsträning.

– Vi har även en del gemensamma aktiviteter, förra veckan hade vi en kock som bjöd på tacos, och berättade om sitt yrke och hur man når dit, säger Annicken Hutchinson.

Läs mer: Nya grepp ska ge ungdomar jobb

Fakta: Ungkomp

Ett samarbete mellan arbetsförmedlingen och Trollhättans stad där resurser samordnas för att sänka ungdomsarbetslösheten.

I teamet ingår arbetsförmedlare, syv som vägleder till studier och arbete, kundresurser, socialsekreterare, arbetspsykolog, socialkonsulent och sius, särskilt introduktions– och uppföljningsstöd.

Arbetslösheten i Trollhättan bland ungdomar var 21,6 procent i juni förra året, och i år har den minskat till 16,7.

ANNONS