Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Rasmus cyklar för traffickingoffer

Rasmus Kockgård ska göra något mycket ovanligt på sitt sommarlov. Han ska cykla från Trollhättan till Kebnekaise, bestiga berget och sedan cykla tillbaka igen. – Jag har alltid gillat äventyr, säger han.

Att ligga i en hängmatta och läsa en god bok under sommaren är inget för elektroingenjörsstudenten Rasmus Kockgård. Istället tänker han cykla mellan Trollhättan och Nikkaluokta, en sträcka på nära 160 mil om man som Rasmus väljer E45 som färdväg.

– Jag väljer att köra inlandet. Mitt första stopp blir Åmål, sedan ska jag ta mig förbi Mora, Orsa och Östersund. Sedan är det småorter kvar innan jag kommer upp till Nikkaluokta, säger han.

Idén fick han för ett år sedan när han gjorde praktik på konsultfirman Projekt Engagemang på Innovatum-området i Trollhättan.

– Jag fick låna en bok av en arbetskompis som Göran Kropp och Renata Chlumska hade skrivit om deras äventyr till Mount Everest på 90-talet. Det var det häftigaste jag läst, säger Rasmus.

Han började läsa på och snart hade han hittat Kropp Challange – en hyllning till äventyraren Göran Kropp, som förolyckades i en klättringsolycka 2002. Tanken med Kropp Challenge är att cykla så långt tills vägen tar slut, bära sin packning till bergets fot, klättra upp till toppen och ta sig hem igen.

– Jag har klättrat och fjällvandrat en hel del innan men jag har inte cyklat så mycket. Jag ser det som en utmaning. Det svåraste har varit att veta hur mycket packning jag kan ta med mig på cykeln. Nu har jag cirka 40 kilo, säger Rasmus.

Rasmus gör resan, inte bara för sin egen skull, utan även för att samla in pengar till välgörenhetsorganisationen Love and Hope, tidigare LoveNepal. En organisation som kämpar mot barnsexhandel.

Ungefär femtio dagar räknar Rasmus med att vara borta, cirka 20 dagar upp till Nikkaluokta, ett par dagar vid berget och 20 dagar hem igen.

– Jag är inte orolig för så mycket. Det värsta vore om cykeln går sönder eller något liknande. Som tur är så möter jag upp familjen och vänner under resans gång på olika platser i landet så de kan hjälpa mig, säger Rasmus.

Innan Rasmus gav sig iväg på tisdagen höll han en kort presentation hos Projekt Engagemang, som varit med och sponsrat resan. Inbjuden var också ingen mindre än Renata Chlumska, som var sambo med Göran Kropp. Rasmus fick en kort pratstund med sin inspiration och förebild.

– Mitt bästa tips till Rasmus är att ha roligt längs vägen och njuta av den fantastiska natur som vi har i Sverige. Det är så skönt att ha tid för sig själv. En lyx skulle jag säga, säger Renata.

MEST LÄST