Robotarnas kamp på Innovatum

Bygg så högt och färgglatt torn som möjligt med hjälp av en robot. Det var uppgiften studenterna fick när Sweden robot hack för första gången avgjordes i Trollhättan.

ANNONS
|

Man skulle nästan kunna tro att det var robotens dag Innovatum-området i lördags. Samtidigt som ungdomar tävlade med legorobotar inne på Science center programmerade studenter robotar i modell större inne på produktionstekniskt centrum.Här avgjordes robottävlingen Sweden robot hack och uppgiften var glasklar.

– De ska bygga ett torn som sedan poängsätts efter höjd, färg och antal bitar. Det handlar om programmering och logik, säger Svante Augustsson, forskningsingenjör på Högskolan Väst som anordnade tävlingen tillsammans med Innovatum.

Sweden robot hack anordnades för första gången förra året, då på Munktell Science Park i Eskilstuna, med förhoppning om att skapa en mötesplats mellan studenter och arbetslivet.

ANNONS

– Det är brist på ingenjörer så tanken är att försöka skapa en arena där de som gillar teknik får göra något roligt samtidigt som vi för samman företag och studenter, säger Svante Augustsson.

Totalt gjorde nio lag upp om segern, och 10 000 kronor. De allra flesta var studenter på någon högskola men ett lag stack ut – tre killar från naturvetenskapsprogrammet på Nils Ericsonsgymnasiet.

– Vi har inte lika mycket press på oss. De andra kanske är duktigare för de har programmerat längre, vi har bara programmerat i ett halvår, säger Meldijan Ajdic, som tävlade tillsammans med klasskompisarna Abdullah Abdullah och Tsegaw Wakjira.

De ställdes mot spelutvecklarna Rebecca Romin, Simon Larsson, Elias Granfelt och Anton Hesselbom från Högskolan i Skövde.

– Det roligast är att det är något nytt. Vi har jobbat i 3D-miljö tidigare så det är inte så stor skillnad men det är roligt att få testa i riktig miljö i stället för i datorn, säger Simon Larsson och Rebecca Romin håller med.

– Det är kul att se något fysiskt och inte bara titta ien skärm. Sen är det inte lätt att få tillgång till sådana här robotar.

Förutom de tävlande var ett gäng företag på platsför att skapa kontakt med eventuellaframtida arbetskollegor.

ANNONS

– Vi vill få kontakt med studenter, i det långa loppet handlar det om rekrytering. Vi har ett stort behov av ingenjörer inom många olika områden. Här får vi chans att lära känna några studenter lite närmare och sehur de jobbar ihop, säger Karin Ericson från Combitech.

Just den här dagen var även produktionstekniskt centrum öppet för nyfiknanågot som de robotintresserade kompisarna Torkel Tano och Vincent Almqvist utnyttjade.

– Det bästa med robotar är att de kan bygga grejer och att man kan programmera dem, säger åttaårige Torkel Tano.

Vinnare av tävlingen blev laget HAL9000.

ANNONS