Göran Petersson och Korad SBCH Fuerza’s Rusk.
Göran Petersson och Korad SBCH Fuerza’s Rusk.

Rusken ruskigt bra på sök och lydnad


– Han är en glad och vild kille som nog aldrig blir riktigt väldresserad, säger husse Göran Petersson om hunden som tog hem segern i sök i bruks-SM i helgen.

ANNONS
|

Egentligen heter han Korad SBCH Fuerza’s Rusk, men husse kallar honom Rusken.

– Ser man honom så här kan man inte tro att han kan vinna någonting, varnar Göran innan han släpper ut sin stora schäfer ur bilens baklucka.

Rusk studsar ut, sitter en sekund på husses stränga kommando och flyger sedan iväg mot skogsbrynet med ett gläfsande – efter att husse gett sin tillåtelse så klart.

Tävlingen, som pågick under två dagar i Järvsö och Edsby, skedde i helgen. I sökmomentet, då hunden söker efter gömda människor i ett avgränsat skogsområde, var Göran och Rusk det enda ekipaget som fick max-poäng. Tävlingens andra dag, då det var dags för lydnad, var Göran rejält nervös, trots att de låg tio poäng över.

ANNONS

– Jag visste att Rusk har väldigt hög kapacitet, att han kan. Men det var många andra duktiga förare med i tävlingen och jag förväntade mig inte att vinna.

Lyssnar uppmärksamt

Det gick vägen och Rusk och Göran tog hem tävlingen, med tolv poängs marginal till tvåan och sjutton till trean.

Rusk är den första SM-vinnaren från Trollhättans Brukshundsklubb och den första schäfern att ta hem titeln sedan 80-talet. Han lyssnar uppmärksamt när husse ger kommando med hög och tydlig röst.

– Fot! Ligg!

Rusk följer Görans minsta rörelse och går som klistrad vid hans sida när ekipaget vänder i snäva cirklar på gräsplanen utanför Brukshundsklubben i Troll-
hättan. När husse stannar tvärt sätter sig Rusk ner på fläcken. Men lite svårt är det allt att koncentrera sig ibland, den stora hundkroppen är spänd och öronen skälver en aning.

– Skärp dig nu Rusk!

Att han är lite vild är bara positivt, förklarar husse.

– Han jobbar i alla lägen och har en egen vilja. Det är bra, hunden ska lyda i de lägen då det verkligen är viktigt.

Varje hund unik

Att hunden tycker att det är roligt är en förutsättning – tränar man för mycket kan hunden bli loj. Inför SM tränade de mindre för att Rusk skulle vara motiverad och inte tycka att det var tråkigt.

ANNONS

Men nog förtjänar också husse en del av äran. Han har hållit på med sin hobby, att träna brukshundar, i 16 år. Femåringen Rusk har tränats på allvar sedan han var runt åtta månader.

– Jag vill inte tänka på hur många timmar jag har lagt på det här.

Göran är fascinerad av problemlösning och teknik. Han förklarar att varje hund är unik och att man måste hitta rätt sätt att träna för varje hund. Tips till andra är att vara tydlig och ge rätt signaler.

– Man kan inte prata med en hund som om den vore en människa. Man måste visa hur den ska göra. Och ge beröm direkt.

För Rusk är belöningen att få leka en stund, han blir vild och hoppar upp på husse när Göran tar fram favoritleksaken.

– De är som oss, de vill leka. De vill ha lön direkt, inte vid månadsskiftet, säger Göran.

Bruks-SM för hundar innehåller flera grenar: spår, rapport, skydd och sök.

Alla tävlingar innehåller lydnad och ett specialmoment.

För Göran och Rusk var huvudmomentet sök och upp-letande av föremål.

Söket sker i ett skogsparti med varierad och kuperad terräng. I området, som är 100 meter brett och 300 meter långt, finns tre gömda personer. Hunden ska inom 17 minuter söka av hela området, hitta personerna, visa föraren var de finns och transportera dem till utgångsstället, ”stigen”.

Hela sökprocessen bedöms av två stycken domare, som poängsätter såväl hundens som förarens arbete och age-rande.

ANNONS