Stefan Bohman och Anders Brodd, Trollhättan Energi, laddar för distributionen av hållare och papperspåsar till alla fastighetsägare i Trollhättans kommun. En månad kommer det att ta. "Det är viktigt att man trycker ut påsen så den blir platt i botten. Då sprids matavfallet ut på en större yta och torkar snabbare. Lägg lite tidnings- eller hushållpapper i botten om du vill", tipsar Stefan och Anders.
Stefan Bohman och Anders Brodd, Trollhättan Energi, laddar för distributionen av hållare och papperspåsar till alla fastighetsägare i Trollhättans kommun. En månad kommer det att ta. "Det är viktigt att man trycker ut påsen så den blir platt i botten. Då sprids matavfallet ut på en större yta och torkar snabbare. Lägg lite tidnings- eller hushållpapper i botten om du vill", tipsar Stefan och Anders.

Så funkar matpåsen

"Går inte påsen sönder? Kommer det att lukta mer?" Det är vanliga frågor om den nya papperspåsen för Trollhättebornas matavfall, som börjar delas ut på fredag.

ANNONS
|

150 kommuner har infört papperspåsar för matavfall. Jämförelser visar att deras invånare slänger mer matrester – blandat med mindre plast och annat skräp – än i kommuner med plastpåsar. Kanske beror det på att papperspåsen uppfattas som mer "naturlig", funderar Bengt Peterson, renhållningschef i Trollhättan Energi.

Han och kollegorna Anders Brodd, Peter Engström och Stefan Bohman är mitt uppe i arbetet med lanseringen av papperspåsar till alla hushåll och verksamheter i kommunen.

– Vi vill ha mer matavfall för vi vill tillverka mer biogas, som är det bästa fordonsbränslet för miljön. Dessutom följer papperspåsen med i rötningsprocessen, medan plastpåsar måste skiljas ut. Det är svårare och dyrare.

ANNONS

Bytet till papperspåsar ligger också i linje med Sveriges nya förordning om att minska plastanvändningen. Plast bryts inte ner, och skadar djurlivet i hav och på land.

– Det här innebär att Trollhättan kan använda fyra miljoner färre plastpåsar per år, säger Peter Engström.

Fredag 28 april startar alltså utkörningen av "startpaketet" till fastighetsägarna, som kommer att ta fyra veckor. Villaägarna hittar sitt paket vid soptunnorna, ägare till flerbostadshus och verksamhetslokaler har fått brev om att de ska anmäla hur många hållare och påsar de behöver.

– Det går bra att börja använda påsarna direkt. Många tog med sig påsar hem från vår monter på bomässan i helgen, vänersborgarna ville också ha ... berättar Anders Brodd.

Hittills har Trollhätteborna visat viss skepsis mot papperspåsen.

– Folk tror inte på det, men det luktar faktiskt mindre. Det beror på att matavfallet torkar ut i papperspåsen, medan det börjar rötas i plastpåsen, säger Stefan Bohman.

Papperspåsen ska sättas i den speciella hållaren, som ser till att det kommer in luft runt om. Då går inte påsen sönder.

– Vi har papperspåse i sommarstugan på kusten. Där funkar det inte, för den kommunen har inte skickat med hållare. Det är kombinationen som är det viktiga, säger Peter Engström.

ANNONS

Torrare matavfall ger lägre vikt, vilket innebär lägre faktura från företaget som transporterar det till rötningsanläggningen.

Nya påsar går att få till hemmet (se faktaruta) eller kan hämtas på Returen.

– Nu jobbar vi för att påsar ska gå att hämta i alla matbutiker efter sommaren. De butiker vi kontaktat hittills har varit positiva.

Fakta: Tips om påsen

  • 80 papperspåsar och hållare ingår i startpaketet (som levereras inplastade vid villahushållens soptunnor). Villaägare som vill ha en ny laddning sätter fast en tom påse under soptunnelocket, så kommer påsarna vid nästa tömning. De som bor i lägenhet får nya påsar genom fastighetsägaren. Påsar kommer också att finnas på Returen och i mataffärer.
  • Använd den speciella hållaren, som ställs eller hängs i köksskåpet. Ställ inte ner hållaren i det gamla sopkärlet, det blir för tätt. Hållaren passar i moderna köksmoduler för avfall.
  • Byt påse varannan eller var tredje dag.
  • Låt potatisskal, kaffesump med mera rinna av i vasken. Räkskal kan slås in i tidningspapper. Släng gärna i hushållspapper och servetter.
  • På onsdagens månadsmarknad finns Trollhättan Energi på plats och informerar. Instruktionsfilmer med mera finns på www.trollhattanenergi.se. Information finns också tryckt på själva papperspåsen.
  • ANNONS