SVÅRSTÄDAT. – Jag vill inte behöva plocka undan i flera timmar innan jag kommer fram med dammsugaren, säger Eva Maria Karlander.
SVÅRSTÄDAT. – Jag vill inte behöva plocka undan i flera timmar innan jag kommer fram med dammsugaren, säger Eva Maria Karlander.

Så rensade Eva Maria ut stressen

Leksaker, böcker och kläder låg i drivor, och närsomhelst skulle gästerna knacka på dörren. Eva Maria Karlander fick nog - och bestämde sig för att rensa ut.

ANNONS
|
Det var efter julen för snart sex år sedan som Eva Maria tog beslutet. Huset verkade ha svämmat över av julklappar; nya saker som trängdes med de gamla.
– Det kändes så meningslöst. Vi tryckte in nya grejer på hyllor som redan var fulla, säger hon.
Eva Maria ville rensa ut, helst allt på samma gång, men insåg att hon skulle behöva strukturera arbetet för att det skulle fungera.
– Så jag tog ett kollegieblock och skrev upp femtiotvå teman, ett för varje vecka på ett år.
Eva Maria är civilekonom och friskvårdsterapeut, med ett intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor. När hon började rensa bland sina saker skapade hon en blogg, för att få struktur på projektet. Till en början var hon anonym.
– Det kändes nästan pinsamt. Som ett sånt I-landsproblem, att vi ha så mycket grejer att det blir jobbigt, säger hon.
Men det visade sig att Eva Maria inte var ensam om sin upplevelse. Genom bloggen fick hon kontakt med andra som delade hennes känslor, och så småningom berättade Eva Maria vem hon var. Ett och ett halvt år efter att bloggen startats gav hon ut boken "Rensa ut - lev lättare". Här har hon samlat information, tips och inspiration för den som vill skapa vad Eva Maria ser som ett friare liv.
– Tidigare kunde jag få panik när det ringde på dörren. Jag tyckte att det var jobbigt att bjuda hem folk, fastän social samvaro egentligen var det jag tyckte bäst om, säger hon.
– Jag vill ju göra mycket i livet. Jag är en aktiv person, som tycker om att träna och gå på bio, eller åka på utflykt med barnen. Jag vill inte lägga hela helgen på att städa.
Sakerna Eva Maria gjort sig av med har antingen sålts eller skänkts. Vissa saker har varit svårare att släppa taget om, som saker hon ärvt eller har känslomässiga band till. Men att kunna skicka vidare saker till nya ägare har hjälpt. Eva Maria minns fortfarande sin första tur till Erikshjälpen.
– Det var som om en helt ny värld öppnade sig, säger hon.
Eva Maria insåg att saker som hon satte värde på, men inte använde, kunde tas om hand av någon annan. Någon som kanske dessutom behövde sakerna bättre.
Eva Marias man har delat hennes positiva upplevelse. Men för parets två barn har det varit svårare att acceptera projektet. De var fem och sju år när föräldrarna började plocka bland leksakerna.
– Barn vill ju gärna ha saker. Men de tycker att det är helt okej om de får någon upplevelse i stället, en utflykt eller resa, säger Eva Maria.
Föräldrarna har använt olika knep för att få barnen med på tåget. De har bland annat tillsammans sålt saker på loppisar, och visat att de då får pengar som kan användas till annat. Vissa saker har familjen burit upp på vinden.
– Om barnen sen frågar efter någon leksak kan man ta ner den, och då blir den lite ny igen, säger Eva Maria.
Framför allt har föräldrarna velat förklara för barnen att det inte är en självklarhet att ha huset fullt med saker.
– Vi har försökt prata mycket med dem om hur det ser ut i världen, att inte alla har så mycket, säger Eva Maria.
Hon ifrågasätter konsumtionssamhället, som tär hårt på miljön och på människor i andra delar av världen.
– Detta att vi konsumerar saker här, som får effekter där. Det känns som ett systemfel, säger hon.
Med många års arbete med ekonomi bakom sig funderar hon mycket över den ständiga jakten på tillväxt, på större och större vinster.
– Vi kanske inte behöver växa. Vad är målet? säger hon.
Tips för den som vill rensa ut
  • Ta en sak i taget. Annars är det lätt att det blir övermäktigt - att rensa ut tar mycket energi.
  • Ta hjälp av vänner. De har inte samma känslomässiga band till saker, och har lättare att säga "den här behöver du faktiskt inte."
  • Behåll - men sätt gränser. Om det är sådant du ärvt, till exempel, kanske du kan bestämma att du får spara fem föremål.
  • Ställ fram det du bryr dig om. Saker gör dig inte glad om de ligger i en låda på vinden. Betyder de något för dig är det roligare att ha dem framme.
  • Skänk eller sälj! Om du har känslomässiga band till något kan det verkligen hjälpa att känna att någon annan kan ta hand om grejerna.
  • Ta med vännerna och åk och sälj era grejer på loppis! Det är en jättekul grej att göra tillsammans. Bestäm ett datum en tid i förväg, så hinner ni samla på er ett litet lager.
  • Tips för mer hållbar konsumtion
  • Dela på saker. Varför ska alla på gatan ha en högtryckstvätt som de använder tre gånger om året?
  • Försök handla ekologiskt. Om du inte har råd att köpa allt ekologiskt, välj några varor du satsar på.
  • Skriv en svart lista på saker du vet med dig att du gärna köper, trots att du inte behöver dem. Det kan vara muggar, böcker eller vissa kläder.
  • Prova att ha köpstopp. Det kan vara en utmaning!
  • ANNONS