Saab-historia plåtad och paketerad i box

Lagom till Saabs 70-årsjubileum bildförevigas nu några av de bilar som finns i Saab-museets samlingar. 16 bilar ska ­porträtteras och paketeras i en exklusiv låda.– Det är ett projekt fullt av passion för ett bilmärke, säger grafiske formgivaren Niklas Andersson.

ANNONS
|

Han och fotografen Johan Wedenström har fått dyka ner i Saab-museets skattkammare för att fånga bilmärkets historia. De har båda mycket erfarenhet av Saab, både personligen och i sina arbetsliv. De ville bidra på något sätt i hyllningen av 70-åringen.

– Jag är uppvuxen med Saab och har avverkat ett 20-tal olika bilar, även om jag inte har någon just nu. På sommaren tar jag ut och glider lite med pappas Saab 900 cab. Intresset sitter väldigt djupt. Men med åren har det kommit lite annat emellan, barn och annat, men nu känner jag hur kul det är att få Saab-känslan återuppväckt, säger Niklas.

ANNONS

"Det blir en mix av bilar, som betytt något på olika sätt för Saab, från Ur-Saaben till Aero X"

Johan har fotograferat mycket bilar genom åren, bland annat Saab, och gillar variationen, detaljrikedomen och att man legat så mycket i framkant hela tiden vad gäller teknik, design och innovationer.

– Kolla på den här modellen från 1985, EV-1, med solceller på taket. Eller den modernaste Aero X. Den är jag så förtjust i. Den visades upp 2006 på Genèvesalongen, men hade funkat att ta med även i dag, säger Johan Wedenström.

– Man inser vad Saab har bidragit med mycket och att det format många andra biltillverkare, säger Niklas, vars favorit just nu är den första turbomodellen, en Saab 99 från 1978. Överhuvudtaget njuter de mycket av de gamla modellerna.

Därför har det också varit ett svårt arbete att välja ut 16 stycken bilar ur det digra sortimentet.

– Ja, det har varit jättesvårt, det är många fina pärlor. Men det blir en mix av bilar, som betytt något på olika sätt för Saab, från Ur-Saaben till Aero X, säger Niklas.

Intresset för deras projekt är redan stort och det har visat sig genom att de redan har fått några förhandsbeställningar, bland annat från någon i Moskva.

– Från att ha varit av lokalt intresse har Saab vidgat och blivit en internationell angelägenhet. Jag höll ett föredrag i lördags för Svenska Saab-klubben och då förstod jag hur speciellt bilmärket är även utanför. Och när det kommer hit folk från till exempel Holland och USA, så är man helt galna i Saab, berättar Johan.

ANNONS

– Häromdagen var det några kineser här från Nevs. Man märkte hur de var eld och lågor, det var ju ett smörgåsbord för dem, fyller Niklas i.

Nu har de hunnit beta av tio bilar och denna arbetsdag håller Johan på att förbereda fotografering av en replika av en Erik Carlsson ”på takets” rallybilar. Han fixar med skärmar, extrabelysning och bakgrund så att det blir så bra som möjligt.

"Det är viktigt att visa att det är någonting som Trollhättan kan vara stolt över, att det finns ett arv att föra vidare"

– Vi har fått nycklar till bilarna, så att vi har kunnat flytta omkring dem lite. Men det var inte så lätt med Aero X-bilen. Det är bara en person som kan köra den, eftersom den är så speciell. Han jobbar i restaurangen här bredvid, så vi fick låna in honom, säger Niklas och skrattar.

Men innerst inne är det ändå ett sätt att ge något tillbaka till bilbyggarstaden, det är de eniga om.

– Det är viktigt att visa att det är någonting som Trollhättan kan vara stolt över, att det finns ett arv att föra vidare, säger Johan.

– Jag tänkte på det häromdagen, när jag åkte bakom en Saab 9-3. Den hade något unikt och man kan se hur mycket själ man lade ner. Här fanns en passion för att bygga bilar. Det vill vi lyfta fram, säger Niklas Andersson.

ANNONS
Fakta: Iconic

Ett samarbete med Saabs bilmuseum där 16 bilar fotograferas och paketeras i en exklusiv samlingsbox i en begränsad upplaga, 900 exemplar. Till sin hjälp har man också haft retuschören Jürgen van den Hoofdakker.

Boxen är svart och cirka 50 centimeter i bredd. Inuti finner man dels de 16 bilderna som är i formatet 48 x 37 centimeter och dels en inbunden bok på 44 sidor där varje bil beskrivs och olika personer kopplade till Saab har fått göra personliga reflektioner.

I samband med Saabfestivalen kommer man också ha en bildutställning på museet den 9 juni.

Arbetet kan följas på projektets Instagramkonto @iconic_car_view

ANNONS