Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

_2SB1260 kopiera
Djupa schakt. Markstrategen Christian Karlsson visar området runt Åvägen där läckan har skett. "Saneringsfirman är här kontinuerligt", säger han.

Saneringen pågår ännu

Två veckor efter att olja läckte ut i Slumpån i Sjuntorp kan kommunen konstatera att det är ett begränsat område som drabbats. Miljökontoret kommer så småningom ta ställning till om man ska anmäla ett miljöbrott.

Det har varit stor aktivitet i området runt Åvägen i Sjuntorp den senaste tiden.

– Det mest intensiva saneringsarbetet är gjort, säger Christian Karlsson, markstrateg på Tillväxt- och utvecklingskontoret på Trollhättans stad.

Den 20 maj rev kommunen resterna av ett gammalt pannrum i Sjuntorp. Man tog bort den gamla pannan med tillhörande oljetank. I det läget såg man inget läckage och oljetanken var tom och intakt.

Två dagar senare slog närboende larm om att det luktade olja i området. Räddningstjänsten konstaterade då att det läckt ut olja i Slumpån.

Sedan dess har kommunen sökt efter källan till utsläppet och en saneringsfirma har sanerat.

– Vi har ingen logisk förklaring. Räknar man bort slumpen är det klart att det borde ha ett samband med att vi flyttade pannan, säger Christian Karlsson.

Räddningstjänsten trodde initialt att utsläppet kunde komma från oljetanken, men så var inte fallet. Orsaken till läckan är ett rör som gått från pannrummet ut i ån – men varför det börjat läcka i samband med att man rev pannrummet vet man inte, menar Christian Karlsson.

– Det är ett mycket begränsat område som är drabbat, säger han och pekar från pannrummets grund ner till ån – ungefär 100 meter.

Eftersom kommunen är fastighetsägare är det den som har ansvar för att sanera.

– Vi funderar på hur vi ska handlägga det här vidare. I nästa steg får man fundera på om det eventuellt kan vara ett miljöbrott, säger Anna Kölfeldt, miljöchef på Trollhättans stad.

Oljan som runnit ut i ån har inte spridits långt.

– Det är gynnsamma förutsättningar i området. Det finns mycket smäcklera som isolerar oljan och gör det väldigt svårt för föroreningar att tränga igenom, säger Christian Karlsson.

Kommunen har grävt flera schakt, över två meter djupa. I dem finns inga synliga spår av oljan. Jordprover som tagits alldeles intill röret visar på mycket marginella halter av olja, berättar Christian Karlsson.

– Det är bara grundvatten i schakten.

Hur mycket olja som läckt ut och vad saneringsnotan kommer att landa på är oklart i nuläget.

I början pågick ett intensivt saneringsarbete, bland annat sög man upp olja från vattnet med slambil. Fortfarande ligger så kallade länsor i ån som samlar upp oljan och förhindrar att den förflyttar sig.

Pannrummet användes förr av Sjuntorps gamla textilfabrik. Fabriken ägde växthus som värmdes upp av pannan. Kommunen köpte marken 1978, sedan dess har man inte gjort något åt den.

– Man hade inte samma miljötänk på den tiden. Hade vi köpt tomten i dag hade man kontrollerat anläggningen från start, säger Christian Karlsson.

MEST LÄST