Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

Seniorerna fick testa det nya utegymmet

Nu är ett nytt utegym på plats på Kronogården, och på onsdagskvällen var det några i området som testade maskinerna med hjälp av ledare från Friskis och Svettis.

Området vid värmeverket, mellan Hovslagaregatan och Lantmannavägen, har rustats upp. Inom ramen för projektet "Ett tryggt och jämställt Kronogården" har kvinnor i olika åldrar fått tycka till om platsen.

– Vi har i första hand inriktat oss på vad de önskar för att kunna vara ute mer, säger Jörgen Einarsson, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Fokus har legat på såväl trygghet som tillgänglighet, och gångvägen upp i Lantmannaparken har asfalterats, vegetationen har öppnats upp och belysningen bättrats.

Samtidigt har den stora grusplanen förvandlats till en mindre konstgräsplan för fotboll och ett utegym. På onsdagskvällen var seniorer särskilt inbjudna för att testa redskapen tillsammans med ledare från Friskis och Svettis.

En av dem träningsugna var Armi Muotkavaara, som annars gärna både springer och cyklar.

– Nu kommer jag vara här varje dag, säger hon med ett skratt.

En bit bort hade Ewa Hjelte hoppat upp på en "ski stepper".

– Jag har testat en sådan här i Spanien en gång, säger Ewa och vänder sig till ledaren Niclas Bohlin för att se om hon gör rätt.

Gymmet smyginvigdes redan i förra veckan, då omkring 50 niondeklassare fick testa gymmet.

– De var väldigt ivriga. De fick även prova på att träna gratis hos oss i en vecka, och minst två dök upp redan samma kväll. Så det här verkar ju ha effekt, säger Veronika Pettersson, en av ledarna.

MEST LÄST