Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Service på finska kan bli bättre

Trollhättans stad sköter sitt finska förvaltningsområde bra, men det finns utvecklingsmöjligheter. Det visar en granskning som kommunrevisorerna utfört.

Sedan 2012 är Trollhättan finskt förvaltningsområde, vilket innebär att invånare ska kunna få kommunal service och information på minoritetsspråket finska. Kommunen ska se till att dessa invånare har inflytande över insatserna, och ska främja språket och kulturen.

I stort sett fungerar detta bra, konstaterar kommunrevisorerna, men lyfter i rapporten fram några saker som kan bli bättre.

Kommunen erbjuder äldreboende och träffpunkt med finskspråkig personal (Blåvingen). Däremot är det svårt att rekrytera finskspråkig personal till hemtjänsten. Närmare samarbete med vård- och omsorgscollege och högskola kan vara en framkomlig väg, menar revisorerna, och att kartlägga och utnyttja den finskspråkiga personalen på ett bättre sätt. Omsorgsnämnden behöver också förbättra informationen om minoritetsgruppens rätt till äldreomsorg.

Barnomsorg med finskspråkig personal erbjuds på förskolan Vällingklockan, men intresset från föräldrar är litet.

Medborgarservice och information på finska fungerar bra, däremot kan interninformationen förbättras.

Kommunstyrelsen behöver också stärka kopplingen mellan politiska mål och verksamheternas aktiviteter, menar revisorerna, och göra en årlig redovisning av vad som hänt inom finska förvaltningsområdet. Samrådsgruppen, med representanter från kommun och finska föreningar/församlingar, bör få ett formellt uppdrag.

MEST LÄST