Skrotnisses lekplats kan få kameror

Skadegörelse på Skrotnisses lekplats och Macken-lekplatsen, cykelstölder och bilinbrott – nu ansöker Trollhättans stad om tillstånd för att sätta upp övervakningskameror.

ANNONS
|

Trollhättans populära temalekplatser har flera gånger utsatts för skadegörelse.

– Det har inte varit så omfattande skadegörelse, det är mer att det är specialtillverkad lekplatsutrustning som försvunnit och förstörts och som är svår och dyr att ersätta, säger Johan Bogfors, säkerhetssamordnare i Trollhättans stad.

Exempelvis har rattarna stulits från Saabarna och Ford Anglian på Macken-lekplatsen och från Flygsaaben på Skrotnisses lekplats.

– Och det skulle vara väldigt tråkigt om vi skulle behöva stänga av temalekplatserna på grund av skadegörelse som kan vara farlig för barnen.

Kommunen ansöker också om att få sätta upp övervakningskameror på pendelparkeringen i Folkets park samt vid en av cykelparkeringarna vid Resecentrum, den som ligger lite undanskymt vid vattentornet i Järnvägsparken. Av ansökan för cykelparkeringen framgår att Trollhättan är överrepresenterad vad gäller cykelstölder, jämfört med andra kommuner i länet.

ANNONS

– Men det är inte fler cykelstölder, bilstölder, bilinbrott och rån på de här platserna än i övriga centrum. Det handlar om att det ska kännas tryggt och säkert att pendla med tåg och buss. Man ska våga gå från tåget till bilen sent på kvällen och våga lämna bilen och cykeln en längre tid, säger Johan Bogfors.

På Resecentrum finns redan kameror i undergången och bron över spåren.

– Där har det inte hänt något.

Trollhättans stad har också planer på ett låst cykelgarage i Bergslagsparken, och på att cykelställen vid Resecentrum ska bytas till en modell där cykelramen kan låsas fast.

På alla fyra platserna har kommunen vidtagit andra åtgärder – förbättrat belysningen, röjt ur buskage och ökat tillsynen av väktare.

– Övervakningskamerorna är en del i en helhet, säger Johan Bogfors.

Nu återstår att se om länsstyrelsen ger de sökta tillstånden.

ANNONS