Osäkert. Enligt fackets skyddsombud har personalen på Näls operationsavdelning fått mycket stöd. Men det finns en oro inför en eventuell öppning av avdelningen på måndag, eftersom orsaken till luftproblemen ännu är okända.
Osäkert. Enligt fackets skyddsombud har personalen på Näls operationsavdelning fått mycket stöd. Men det finns en oro inför en eventuell öppning av avdelningen på måndag, eftersom orsaken till luftproblemen ännu är okända.

Skyddsombud: ”finns en oro”

På måndag väntas operationsavdelningen öppna igen på Näl. Lokalerna ska då bedömas som säkra men bland personalen finns fortfarande en oro inför vad som ska hända, eftersom orsaken till problemen fortfarande är ett mysterium.

ANNONS
|

Anna Aldeborg är huvudskyddsombud och företrädare för Vårdförbundet på Näl. Under fredagsmorgon kallades hon in till ett extra samverkansmöte där sjukvårdsledningen informerade om läget.

– Arbetsgivaren tar den här situationen på största allvar och jobbar på bra för att hantera det, säger hon.

Läs också: Personal fick andningssvårigheter på Näl

NU-sjukvården planerar att från och med måndag öppna den del av operationsverksamheten på Näl som varit stängd sedan problemen med andningsbesvär bland personal uppdagades i början av veckan. Trots att orsaken till problemen ännu inte har hittats.

– Det finns en oro över det hos personalen. Det känns osäkert att inte veta vad som kommer att hända när avdelningen öppnar på måndag, tänk om någon blir sjuk igen? säger Anna Aldeborg.

ANNONS

Hon säger att Vårdförbundet har betonat vikten av att personalen ska få stöd, vilket hon menar att de också får.

– För våra medlemmar på operationsavdelningen är det psykosociala stödet viktigt och det har fungerat väldigt bra. HR-personal är på plats som kan svara på frågor och stötta, säger Anna Aldeborg.

För några år sedan renoverades lokaler på Näl och för drygt ett år sedan upptäcktes mögelskador, efter att personal börjat känna av symptom. Flera operationssalar fick stängas under saneringen och operationer skjutas upp.

Anna Aldeborg har begärt ut skadeanmälan från det tillfället för att se om det finns något samband mellan vilka som drabbades då och de som fått symptom nu.

– Om samma personer drabbats igen kan oron bli större och det kan behövas mer stöd, säger hon.

Nu har Västfastigheter gjort nya mögeltester men de provsvaren har man ännu inte fått svar på, enligt Lars Jansson som är fastighetsdirektör.

Under veckan som gått har ett 30-tal planerade operationer fått ställas in. Samtidigt har arbetet med tekniska undersökningar av luft och lokaler pågått. Enligt Niklas Claesson kommunikationschef, NU-sjukvården, har utredningarna skett i dialog med nationella myndigheter och expertis.

– Skulle det finnas något fel i lokalerna så hade det gett utslag, säger han.

ANNONS

Västfastigheter och teknisk personal kommer att fortsätta göra mätningar och åtgärder under helgen. Men på måndag ska alltså operationssalarna kunna bedömas som säkra.

– Det har inte varit ett enkelt beslut men det har tagits mot bakgrund av teknisk expertis och konsekvenserna av att hålla stängt. Om vi inte går upp i fart måste patienter och personal flyttas till andra platser för operation, vilket är förenat med andra risker.

Om det under helgen skulle framkomma information som leder till att operationslokalerna inte kan anses som säkra, kommer beslutet att öppna omprövas.

Michael Rådström är verksamhetscgef för AnOpIVA, där operation ingår. Han deltar i sjukvårdsledningens arbete och leder informationsmötena med operationspersonalen på Näl.

– Många ur personalen känner oro kring det som har hänt i vissa delar av lokalerna på operation Näl tidigare i veckan, och över att Västfastigheter inte har kunnat peka på en exakt orsak till problemen, säger han.

– Men med det omfattande batteri av undersökningar och åtgärder som Västfastigheter nu har gjort, och fortsätter att göra, känner vi oss trygga med att öppna upp verksamheten igen i nästa vecka.

Fakta: Det här har hänt

I tisdags förmiddag började 17 anställda på operationsavdelningen på Näl känna av andningsbesvär. Sex av dessa sökte akutvård. Sjukhuset gick in i så kallat stabsläge och planerade operationer ställdes in. Fastighetsägaren Västfastigheter började undersöka luft och lokal.

På onsdagen höjdes sjukhusets beredskap efter nya uppgifter om symptom bland personalen. Åtta operationssalar stängs av. Totalt ska ett 20-tal medarbetare vara drabbade och problemen är avgränsade till ett område vid operationssalarna. En särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner. Västfastigheter fortsätter med felsökning och provtagning och Räddningstjänst kallas in.

Utöver de störningar som uppstått på delar av operationsavdelningen fungerar sjukhuset normalt. Inga patienter visar symptom.

Provsvar från undersökningarna blir klara under onsdagen och torsdagen men de kan inte förklara problemen. Åtta personer är sjukskrivna. Akuta operationer genomförs, samt vissa planerade operationer.

ANNONS