smittfri. Öresjö är en av få större sjöar där kräftpesten inte slagit till. För att skydda den hotade flodkräftan har sjön utsetts till skyddsområde.
smittfri. Öresjö är en av få större sjöar där kräftpesten inte slagit till. För att skydda den hotade flodkräftan har sjön utsetts till skyddsområde.

Skyddsområde för hotad flodkräfta

Den svenska flodkräftan har stämplats som akut hotad efter massiv utbredning av kräftpesten. En av få större sjöar utan smittan är Öresjö. Nu har ett skyddsområde bildats runt sjön, till glädje för lokala fiskevårdare.

ANNONS
|

Flodkräftan må vara ett av Europas största kräftdjur, men det är inte till någon hjälp mot kräftpesten. Sjukdomen sprids främst genom illegala utplanteringar av den nordamerikanska signalkräftan. 2010 beskrevs flodkräftan som akut hotad i den nationella samlingen av rödlistade arter.

En av de större kvarvarande frizonerna är Öresjö, där flodkräftorna hittills varit förskonade från kräftpesten och andra faror. Nyligen fattade länsstyrelsen beslut om att låta sjön bli skyddsområde för arten, något som lokala fiskevårdare kämpat för ett bra tag.

– Vi vill värna om den trygga miljön för flodkräftan. Öresjö är en av de renaste sjöarna som har flodkräftor, säger Margareta Hernvall, ordförande i Öresjös fiskevårdområdesförening, FVOF.

ANNONS

Hon välkomnar länsstyrelsens beslut och skulle gärna se att skyddsområdet utökades ännu något uppströms längs Bäveån, en möjlighet länsstyrelsen ska undersöka.

Att Öresjö nu är skyddsområde innebär restriktioner för alla som vill fiska och åka båt i sjön. Alla båtar och redskap från andra vatten måste desinficeras före användning och det är olagligt att släppa ut fisk från andra vattendrag.

– Det räcker att någon inte har rengjort sin båt tillräckligt för att vi ska få kräftpesten hit. Eller att någon går i med stövlar som varit i andra vatten, säger Margareta Hernvall.

Om en fisketillsynsman skulle få syn på någon som bryter mot restriktionerna väntar polisanmälan.

Ett annat möjligt hot mot Öresjös kräftor är den planerade utbyggnaden av de kommunala badplatserna, med byggstart nästa år. Projektet överklagades av en markägare, som angav den ökade spridningsrisken för kräftpesten som skäl. Överklagan avslogs av både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen.

Margareta Hernvall betonar att det inte var föreningen som förde processen, men att hon ändå är orolig över utvecklingen:

– Vi kan inte förbjuda kommunen från att bygga på deras badplatser. Men jag är oroad över båtrampen, där folk kan slänga i båten hur som helst. Det kan störa flodkräftorna.

ANNONS

Skyltar har satts upp längs med sjön för att informera om skyddsområdets restriktioner. Nu står alltså hoppet om flodkräftornas överlevnad till besökarnas rättrådighet och förstånd.

Inom Öresjö skyddsområde är det förbjudet att:

1. saluhålla, sälja, köpa eller transportera okokta kräftor som inte härrör från området,

2. använda fisk som betesfisk i ett annat vatten än det där den fångats,

3. utan desinfektering använda fiskeredskap, båtar, maskiner eller andra föremål som har använts i vatten utanför området,

4. utplantera signalkräfta.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götalands Län

Vid förra sekelskiftet fanns omkring 30 000 bestånd med flodkräftor i Sverige. Men bestånden har minskat kraftigt sedan år 1907, då det första fallet av kräftpesten identifierades.

1996 uppskattades beståndet av svenska flodkräftor till 1 500, tio år senare hade siffran minskat till 1 000 stycken.

2005 listades flodkräftan som ”starkt hotad”, 2010 flyttades arten upp ett snäpp till ”akut hotad”. Nästa steg på rödlistningen kallas ”försvunnen”.

Källa: ”Flodkräftans biologi” av

Hushållningssällskapeti Värmland,

Sveriges lantbruksuniversitet

Längd: 5–20 cm

Livslängd: 5–20 år

I Sverige: Cirka 10 000 år

Fiske: Cirka 75 000 kg/år, mestadels privatpersoner.

ANNONS