Slaget om sanningen

Han har bekämpat IS vid fronten i Syrien och Irak. Nu är Jesper Söder klar med en bok om sina upplevelser.

ANNONS
|

Vi träffas på ett café i centrala Trollhättan, långt från kriget i Syrien som blivit Jespers Söders vardag de senaste åren. Han har bekämpat IS på plats och ingår i den kurdiska YPG-gerillans brigad för frivilliga. Han är just nu hemma för att umgås med familj och vänner. Men också för att åka land och rike runt och föreläsa om den kurdiska kampen han själv är en del av. Boken är också en del i det arbetet.

– Kriget i Syrien har beskrivits som det första propagandakriget, där media är med och följer alla delar av konflikten. Det är genom mina berättelser och genom den här boken som fler får upp ögonen för den kurdiska kampen, berättar Jesper Söder.

ANNONS

Idén till boken kom efter en intervju med TV4-journalisten Johan Fredriksson som också är medförfattare.

– Han intervjuade mig och sa att du måste skriva en bok om detta! Men jag har ju knappt läst en bok i hela mitt liv så det här känns stort, säger han med ett skratt.

Jesper berättar att det funnits mycket att skriva om och att originalmanus har fått kortats ner till hälften. Boken handlar till stor del om upplevelserna från kriget, men också om barndomen i Trollhättan som format honom till den han är i dag.

– Jag berättar om min egen barndom, med en pappa som dog när jag var fem och uppväxten med en fantastisk styvfar. Den handlar också om mitt idrottsintresse och mitt tidigare engagemang i Missing People, berättar Jesper.

När det kommer till berättelserna från krigets Syrien har få saker utelämnats och det är en sann historia. Det enda som ändrats är vissa namn, för att skydda vissa inblandade. Han berättar bland annat hur det gick till när han dödade sina första IS-krigare.

– Mitt mål från början var att hjälpa till i flyktingläger, jag hade nöjt mig med att bara skala potatis om det var så, berättar han.

ANNONS

Saker ville sig dock annorlunda och Jesper hamnar vid fronten som YPG-soldat. Där får han och hans grupp syn på två IS-poliser på motorcykel.

– Vi matade skott mot dem, så att de ramlade av motorcyklarna. Sen gick vi fram till kropparna och avlossade varsitt skott i huvudet, för att försäkra oss att de verkligen var döda. Många IS-krigare har bomber på sig så vi vill försäkra oss om att de inte skulle detonera dessa, säger Jesper med allvar i blicken.

Det var en sådan bomb i en by som YPG befriat som höll på att ta Jespers liv.

– Jag fick splitter i hela ansiktet och blev blind i en vecka. Min kamrat som var med klarade sig inte. Att han var död fick jag inte reda på förrän jag var tillbaka vid fronten. Då var det en sorgeceremoni eftersom fyra andra kamrater också stupat, berättar han allvarsamt.

Genom hela intervjun tar inte Jesper ordet IS i sin mun, han benämner terrorsekten Daesh. Enligt honom det rätta namnet.

– Jag vill inte ge dem legitimiteten med att de skulle syssla med riktig islam. Daesh betyder smuts eller att trampa. Det är ett namn de hatar och som de förbjudit, säger Jesper Söder.

ANNONS

Just nu åker Jesper runt i landet och föreläser när han inte umgås med familj och vänner. Siktet är inställt på att inställa sig vid fronten mot IS längre fram i höst.

TTELA träffade Jesper Söder redan efter första resan, läs det här.

Fakta: När världen tittade bort

Boken är skriven av Jesper Söder tillsammans med TV4 journalisten Johan Fredriksson och kom ut i dagarna.

Förutom att just nu åka runt och föreläsa i landet kommer Jesper Söder även att delta i panelsamtal på bokmässan.

Fakta: YPG

YPG är en kurdisk gerilla i Syrien med nära band till PKK. De är motståndare till IS och många utlänningar har anslutit sig till dem.

ANNONS