Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En mamma i Trollhättan misshandlade sin dotter i många år. Ju äldre dottern blev desto värre blev det. Nu har mamman dömts till fängelse.

Slog och hotade dottern med slev och kniv

Efter flera år av misshandel berättade till slut en flicka, som idag är i tonåren, om hur det var hemma. Hennes mamma dömdes på torsdagen till fängelse som ska avtjänas i tio månader.

Flickan är äldst av fyra syskon. Den yngsta är två år och ju äldre barnen blev desto värre blev deras mamma, som är i 40-årsåldern, mot dem.

Förutom slag har två av barnen berättat om rasande utfall, hur de ibland blev utan mat när de vuxna ätit klart, att de ofta fick hjälpa till hemma med städning, bära hem matvaror och hur de fick skäll för småsaker.

Hårt kontrollerad

Flickans historia omfattas också av mammans starka kontrollbehov och hot. Om hon inte skötte sig skulle hon skickas till stränga släktingar i deras ursprungsland. Efter en skoldag var flickan tvungen att genast komma hem, mamman ville att hon skulle bära slöja och hon fick inte umgås med andra ungdomar. En egen mobiltelefon var inte aktuellt eftersom hon då kunde ringa till, enligt mamman, olämpliga flickor och pojkar.

Ofta tog hon sin tillflykt till hemmets toalett där hon låste in sig långa stunder. När familjen tvingades flytta till en mindre bostad i Trollhättan med bara ett badrum uppstod ofta bråk eftersom andra också ville använda badrummet.

Hösten 2017 uppdagades allt då skolsköterskan upptäckte ett stort ömmande blåmärke på flickans ena arm. När hon kom på återbesök noterade sköterskan att hon hade ytterligare skador, som rivmärken på halsen och över ett nyckelben.

Slog med slev

Under samtal med fler av skolans personal berättade flickan att hon fått blåmärket efter att mamman slagit henne flera gånger med en metallslev. Orsaken ska ha varit att hon tagit med ett färgat hårspray, som de köpt tillsammans, till skolan och använt det där trots att hon var förbjuden att använda det alls.

Flickan berättade att sleven användes ofta. I början var det en träslev, men efter att den gått i två delar under en misshandel tog mamman till metallsleven istället.

Rivmärkena på halsen orsakades av mamman när hon höll en kniv mot dotterns hals eftersom hon inte ville gå ner i källaren på momangen för att hämta ren tvätt. Hon ville vänta lite för att ta hand om tvättbestyren senare.

Vid det tillfället blev flickan rädd för sitt liv och grät länge inne på toaletten.

Sjuklig far

I familjen finns en pappa, men han är sjuklig och gick aldrig emellan när hustrun slog barnen. Ibland gick han helt enkelt hemifrån. Ibland undrade han dock om det var nödvändigt med slag. Enligt flickan ska han dock vid ett tillfälle i ett annat land där de bodde under några år ha slagit henne så att hon svimmade.

Under en period bodde även en annan vuxen tillsammans med familjen. Under ed vid rättegången uppgav personen att hen aldrig sett mamman slå barnen, möjligen ruska dem genom att ta tag om deras axlar.

Efter samtalet på skolan gjordes en anmälan till socialtjänsten. Samtliga syskon omhändertogs och placerades på olika håll i familjehem. Föräldrarna har dock svårt att förstå varför barnen måste vara omhändertagna.

Övertygande bevisning

Förhör av bland annat skolpersonal, fotografier av flickans blåslagna arm, läkarutlåtande och flickans rediga berättelse övertygar tingsrätten.

Åtalet mot mamman, misshandel och grovt olaga hot under en månad 2017, väcktes vid tingsrätten i Vänersborg i september förra året. Förhandlingen hölls nyligen och på torsdagen dömdes kvinnan till tio månaders fängelse.

Domen kan överklagas fram till slutet av februari.