Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

SM för kaniner

Sveriges finaste kaniner samlas i Nova Arena när Sveriges främsta kaninuppfödare gör upp om SM-titeln. En av favoriterna är trollhättebon Tove Corneliussen.

Alla tävlar mot alla, liten som stor, ullig som korthårig. Under tre dagar, helgen 17-19 februari, gör 40 olika raser och totalt 1 500 kaniner upp om vem som är bäst i Sverige. Då är det nämligen dags för Landutställningen, som räknas som SM för raskaniner, att avgörs i Nova Arena. Kaninuppfödaren Tove Corneliussen från Sjuntorp är en av favoriterna till segern.

– Det kommer jättebra utställare från hela Sverige så det är hård konkurrens. Det hade varit roligt om jag kunde komma bland de tre bästa, men kommer jag bland de tio bästa får jag nog vara nöjd, säger hon.

Det är inte konstigt att Tove är en av favoriterna. Under åren har hon hunnit fylla ett helt prisskåp med pokaler och rosetter, bland annat en pampig rosett från sin senaste seger i SM 2014. I år har hon redan lyckats kamma hem en förstaplats på en tävling.

– De två sista utställningarna som jag varit på har jag vunnit. Jag var på en uppe i Kvänum, där ungefär 600 djur tävlade, och jag vann med en av de belgiska hararna.

På SM ställer hon upp med 15 kaniner, sju av rasen belgisk hare och åtta dvärgharar. För att vinna är det viktigt att djuret är rastypsikt, att det sitter fint och att pälsen är blank och fin.

– Pälsen blir fin genom utfodringen, det är inget man tillsätter. De tvättar sig själva och håller sig rena men i bland får jag ta in och tvätta några av de vita så de är riktigt rena på tassarna. Jag klipper även klorna men annars är förberedelserna bara att det ska vara rent i buren och att de får rätt utfodring, säger Tove Corneliussen.

Kaninuppfödning är en hobby som Tove ägnat sig åt från och till sedan 70-talet. I dag har hon närmare 50 kaniner hemma i trädgården.

– Det är behändiga djur. De är trevliga att hålla på med, tysta och tacksamma, säger hon.

Hon är medlem i Tvåstad Dals KAF som anordnar årets Landsutställning tillsammans med Södra Älvsborgs KAF, Alingsåsortens KAF, Skaraborgs KAF och Bergum KAF.

Förutom SM för raskaniner kan besökarna under helgen kolla in alla kaninerna som är med och tävlar, och så anordnas det seminarium där man kan lära sig mer om kaninuppfödning. Till sist ska även en svensk mästare längdhopp och i kaninhoppning på rak bana koras.

 

Så fungerar en utställning

  • De medverkande kaninerna sätts i ett burfack i väntan på bedömning.
  • Utsedda bärare hämtar kaninerna i turordning och bär fram dem till vågen för att sedan tas fram till domaren.
  • Efter att kaninen är färdigbedömd bärs den tillbaka till sitt burfack och så fort poängen är införda i datorn sätts poängkortet upp på utställningsburen.
  • Efter bedömningens slut brukar det vara särbedömningar om Best in show och andra eventuella priser.
  • Efter det hålls prisutdelningen innan utställningen avslutas. ​

Källa: Sveriges kaninavelsföreningars riksförbund

MEST LÄST