Stalker döms till fängelse för sexuellt ofredande

I dag föll domen i målet kring flera fall av sexuella ofredanden mot Rosanna Dinamarca (V).

ANNONS
|

Den 36-årige mannen har åtalats för sexuella ofredanden mot riksdagspolitkern från Trollhättan och tio andra politiker och döms i Lunds tingsrätt till fängelse i tre månader.

– Han döms för sexuellt ofredande men det framgår väldigt tydligt i domen att det ligger politiska motiv bakom dåden, att det är ett artbrott som gör att påföljden blir fängelse. Det känns otroligt viktigt för mig, säger Rossana Dinamarca, som är den av politikerna som blivit mest utsatt.

Lunds tingsrätt fastslår att mannen gjort sig skyldig till sexuellt ofredande mot samtliga 11 politiker, som varit eller är riksdagsledarmöter, vid sammanlagt 23 tillfällen, under perioden april-november 2014. Utöver straffpåföljden på tre månaders fängelse ska mannen, som erkänner att han skickat de meddelanden och ringt de samtal som han anklagats för (med undantag för tre sms-meddelanden), betala ut skadestånd till samtliga politiker på summor från 5000 kronor upp till 14 800 kronor. Rossana Dinamarca säger att ett erkännande från mannen, trots mängder av hot och trakasserier, inte känns så viktigt i sig, utan att den tekniska bevisningen och domen talar sitt eget tydliga språk och ger en korrekt bild över vad som hänt.

ANNONS

– Det har varit viktigt för mig att få svar på varför jag utsatts för det här och det inte bara handlar om mig och min kropp. Han har använt sig av det för att försöka utöva någon form av maktmissbruk över mig eftersom att jag är kvinna och väldigt uppenbart inte delar min politiska uppfattning.

ANNONS