Moa Grandin har tillsammans med fyra andra tjejer startat en tjejjour i Trollhättan. "Det handlar om att peppa, stötta och lyfta tjejerna som hör av sig", säger hon.
Moa Grandin har tillsammans med fyra andra tjejer startat en tjejjour i Trollhättan. "Det handlar om att peppa, stötta och lyfta tjejerna som hör av sig", säger hon.

Startat jour i Trollhättan – vill stötta unga tjejer

Olycklig kärlek, självmordstankar eller ångest. Till den nystartade Tjejjouren Eva kan unga tjejer vända sig för att få stöttning. – Vi lyssnar på alla, om allt mellan himmel och jord, säger Moa Grandin, ordförande.

ANNONS
|

För 20 år sedan grundades Sveriges första tjejjour i Stockholm, sedan dess har fler tjejer organiserat sig och startat nya jourer runt om i landet. I somras var det Trollhättans tur, då Tjejjouren Eva startades. Den ideella föreningen jobbar nu för att stötta unga tjejer i kommunen.

– Anledningen till att vi ville starta är för att vi brinner för kvinnorättsfrågor och att vi vill kämpa mot våld mot kvinnor, säger Moa Grandin, ordförande.

I ungefär en månad har tjejjourens verksamhet varit igång. Varje torsdag mellan klockan 18-21 kan alla som identifierar sig som ung tjej chatta med Moa Grandin och hennes kollegor.

ANNONS

– Man kan höra av sig om allt från att man är olyckligt kär till att man är mitt uppe i ett självmordsförsök till att man bakar muffins. Det kan verkligen vara precis vad som helst.

Just nu är de fem personer som jobbar ideellt med jouren. De har alla olika bakgrund och utbildningar men en sak gemensamt – de brinner för att stärka unga tjejer.

– En bild många nog har av tjejjourer är att man ska kunna ge råd och hjälpa, men vi vill hjälper genom att lyssna och stötta. Vi säger inte till dem som hör av sig vad som är rätt och fel utan vi försöker snarare lyssna och vägleda. Jag tror ofta vi funkar som ett första steg för dem som vill ta tag i något som är jobbigt, säger Moa Grandin.

Att vara stödperson kan många gånger vara tufft med många tunga berättelser att bearbeta.

– Det svåraste är gränssättningen och distansen som man måste ha till dem som söker stöd. Man hör av sig anonymt till oss så vi kan aldrig veta hur det går för den som vi har pratat med. Det kan vara jättejobbigt. Utöver det är det mycket jobbigt man får höra, man får ta del av många tunga saker.

ANNONS

En del av tjejjourerna har utökat sin verksamhet och anordnar bland annat sommarläger, tjejgrupper och workshops. Och styrelsen för Tjejjouren Eva har många planer för framtiden.

– Vi skulle gärna ha öppet chatten mer än vad vi har i dag men vi är för få. Vi skulle även vilja kunna anordna föreläsningar, ha träffar för unga tjejer och kanske eventuellt bli en ungdomsjour (en jour även för killar reds anm).

Men för att kunna utveckla verksamheten i framtiden behövs fler som vill engagera sig.

– Det krävs inga förkunskaper för att vara med och engagera sig. Det viktigaste är att man brinner för det här. Att man förstår syftet med det och inte bara gör det för att det ser bra ut, ideellt arbete kräver att man vill, säger Moa Grandin.

Men innan man kan utvecklas är fokus på här och nu.

– Vi får skynda långsamt, det får ta den tid det tar. Vi vill finnas länge och vi vill att det här ska bli en organisation som överlever, då får man ha lite tålamod.

Vad är en tjejjour?

  • I Sverige finns det drygt 60 tjejjourer och nära tio ungdomsjourer.
  • Ideella föreningar som jobbar gratis med att stötta och stärka unga tjejer.
  • Alla som identifierar sig som tjej kan kontakta en tjejjour för stöd.
  • Tjejjouren Eva kan du kontakt via mejlen tjejjoureneva@gmail.com eller genom chatt på torsdagar mellan klockan 18-21. Chatten hittar du på www.tjejjouren.se/eva.
  • Källa: tjejjouren.se

    ANNONS