Stort intresse för framtiden

Närmare 2 000 gymnasieelever från Västsverige besökte Högskolan Västs utbildningsmässa under torsdagen. Hur många som kommer börja till hösten återstår att se.

ANNONS
|

För många är vidare studier efter gymnasiet ännu något avlägset och högst oklart. Andra har redan bestämt sig. Alina Alubeidi som går på Kalbergsgymnasiet i Åmål ska bli brandman, en utbildning som inte finns på Högskolan Väst – men att ta sig ner till Trollhättan under torsdagen var obligatoriskt.

– Jag har alltid velat jobba med människor. Först tänkte jag bli psykolog, sen funderade jag på ambulanssjuksköterska eller polis. Räddningstjänsten är min grej.

Skolkamraten Josefin Augustsson tyckte att dagen kändes lite oplanerad, men hittade ändå in till rätt föreläsning ihop med Moa Lagerlöf. Båda vill läsa något med ekonomi. Och en flytt för studier kan de båda tänka sig.

ANNONS

– Jag vill flytta bort så fort jag kan. När jag tar studenten så drar jag, säger Josefin.

Kim-Adrian Johansson från Bengtsfors är redan säker på att han kommer att söka till polishögskolan. Men han måste vänta tills han fyllt 20 år. Han är på plats i Trollhättan för att sondera terrängen efter alternativ.

– Jag kommer hit för att täcka upp om jag inte skulle komma in. Högskolan Väst verkar som en trevlig skola, kanske är det eftersom den inte är superstor. Då kanske man får bättre kontakt mellan lärare och elever, säger han.

Vad tror du är skillnaden mellan gymnasie- och högskolestudier?

– Jag tror att det är det egna ansvaret. När man gick från grundskola till gymnasiet var det en semistart med mer ansvar. På högskolan är det mycket mer självständighet.

Marcus Hansson läser på Birger Sjöberggymnasiet till vardags, men har funderingar kring vad som ska hända efter studenten till våren.

– Jag är elitidrottare och tävlar i downhill. Jag hade tänkt skippa skolan eftersom jag gör en elitsatsning. Men nu fick jag veta att man kan kombinera och läsa en del på distans.

Nu lutar det åt att han kommer söka sig till en ingenjörsutildning och försöka göra upp med skolan om särskilda villkor om han kommer in. Redan nu flänger han runt en del i världen för sin cykelsport.

ANNONS

– Snart ska jag till Italien i tre veckor. Sen ska jag till USA.

Skolan klarar han av, men han erkänner att betygen nog skulle ha varit högre om inte idrotten tagit så mycket tid. Hur det kommer arta sig på högskolenivå får framtiden utvisa.

– Jag tänker att det är mer specialinriktat. På gymnasiet är det så många ämnen. Jag tror att det är lättare att ha koll på högskolan trots att det är svårare studier.

ANNONS