Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

"Superkul när åttorna läser för oss"

Varje tisdag och torsdag på Paradisskolan kommer elever från årskurs 8 på besök till eleverna i årskurs 2 för att läsa spännande deckare. – Det är så roligt när de kommer hit, säger Maja Dalek.

Bokprojektet med högläsning från äldre elever till de yngre eleverna startades upp under höstterminen 2016. Det uppskattades så mycket av alla inblandade parter att man nu kör vidare på en andra termin.
– Idén är att få eleverna att inse att man måste träna och bli trygg i texten för att kunna presentera den på ett bra sätt, säger Peter Bäckander, högstadielärare i svenska/so på skolan.

När TTELA gör ett nedslag i bokläsningen tidigt på torsdagsmorgonen är det Lea Hildås tur att läsa högt ur boken Kalle skavank – stöld på Tistelvägen.
– Det är andra gången som jag ska läsa, vi går runt i klassen och läser en och en. Förra gången var det rätt nervöst, den här gången känns det lättare, säger Lea.

Hon tycker att projektet är en toppenbra grej, dels för att lära sig att göra en berättelse intressant och för att de yngre eleverna dessutom verkar uppskatta det så.
– Det känns så kul att få läsa och vara med de små. De är gulliga och lyssnar verkligen in, det gör att man slappnar av efter en stund och bara läser på.

Erik Kraft och Maja Dalek säger att bokläsningen är något av det allra roligaste som händer under skolveckan. 
– Det är spännande och kul, säger båda.
Maja tyckte att det var lite nervöst att de större eleverna skulle komma på besök till en början, men det löste sig snabbt.
– Åttorna är ju mycket längre och större än oss, fast sedan blev det bara kul. 

MEST LÄST