Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tonåring dömd efter skolslagsmål

Två tonårskillar på en skola i Trollhättan har ett horn i sidan till varandra. I maj förra året drabbade de samman så pass att den ene, en 16-åring, nu har dömts för misshandel.

Slags målet förra våren var inte den första incidenten mellan pojkarna. De går på högstadiet på samma skola i Trollhättan och har gruffat flera gånger tidigare, bland annat för cirka ett år sedan då det blev bråk i skolans matsal.

I det nu aktuella fallet befann pojkarna sig på och vid skolans fotbollsplan. Tidigare på dagen hade målsägande, den misshandlade pojken, låtit en kompis färga hans hår rosa. Detta ska 16-åringen ha uppmärksammat och ropat "kolla bögen", eller något liknande, efter honom.

Målsägande gick fram till 16-åringen och undrade varför han sa så och att hans hårfärg inte har något med hans sexualitet att göra. 16-åringen ska då ha knutit näven framför honom. Han blev bortknuffad av en tredje person, men klev fram igen och slog målsägande i ansiktet med knytnäven.

Målsägande försökte försvara sig genom att slå tillbaka. 16-åringen fortsatte dock att slå den andre i ansiktet. Till slut kunde kompisar sära på dem och efteråt hade målsägande en sårskada på käken, svullnad under ena ögat, smärta och blodvite i munnen.

16-åringen anser att han blev provocerad eftersom han hävdar att målsägande uttalat sig rasistiskt om honom. Tingsrätten i Vänersborg skriver i domen att provokation inte är en ursäkt för att slå någon.

Man bedömer också, genom vittnesmål och en övervakningsfilm, att det var 16-åringen som gick till angrepp. Därför döms han för misshandel och straffet blir 30 dagars ungdomstjänst.