Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Toppmäklaren om förändringarna i branschen

Med över 20 år i branschen har mäklaren Mats Thorin upplevt de flesta förändringarna inom branschen och i Trollhättan.
Hemnet, Saab-konkursen, byggboomen – allt som på sitt eget sätt påverkat bostadsmarknaden i Trollhättan.

1996 blev Mats Thorin registrerad mäklare och i dag äger han sedan tio år tillbaka Mäklarhuset på Storgatan i centrala Trollhättan. Två år efter att han började som mäklare inträffade en av de största förändringarna mäklarbranschen någonsin upplevt – Hemnet. Sajten växte explosionsartat och 2002 nådde man i april över två och en halv miljon sidvisningar. I dag har Hemnet samma siffra varje vecka.

– Det är den största skillnaden. Innan Hemnet växte sig riktigt stort annonserades det i olika skyltfönster och ofta på banker. Tisdagar var en sådan vedertagen dag då det annonserades i tidningarna. Nu sker annonseringen i större utsträckning på Facebook, bägge var bra på olika sätt, säger Mats Thorin.

När personer kommer på visningar har de också därför i de flesta fall redan en stor kunskap om objektet.

– De som kommer är ofta pålästa, man har sett bilderna, ritningen och läst på om detaljerna.

Mats Thorin tillsammans med kollegan Åsa Vennberg.. Bild: Stefan Bennhage

Under årens lopp har nya bostadsområden vuxit fram i stan. Men under många år stod byggandet still och då framför allt byggandet av ägda bostäder.

– Hults höjd, Velanda och Hälltorp är områden som vuxit fram och det byggs fortfarande mycket. Men det var en tid på 15 år, i början av 90-talet och framåt, där det byggdes väldigt lite ägda bostäder.

Saab-konkursen

Att hitta drömhuset kan ta flera år. När många vill ha samma sak blir utbudet begränsat.

– En villa på 120-160 kvadratmeter för tre miljoner i ett trevligt område, det är vad de allra flesta vill ha. Sen vill man gärna att huset ska ha två eller tre sovrum. Många har en dröm om att det är så det ska se ut, när många vill samma sak så blir det ett begränsat utbud.

Han får ofta höra av husspekulanter att utbudet inte är särskilt gott. Men enligt honom själv finns det ingen kurva som pekar varken nedåt eller uppåt vad gäller tillgång på villor och radhus.

– Senaste tio åren har vi sålt 280-350 villor,radhus och fritidshus varje år. Vi snittar någonstans runt 320 om året och har inte sett någon kurva åt något håll egentligen – i så fall uppåt då det byggts mer.

Bara dagar före jul 2011 gick biltillverkaren Saab i konkurs och drygt 3000 anställda förlorade jobbet i en av Sveriges största konkurser någonsin. Man förutspådde att arbetslöshetssiffrorna skulle skjuta i höjden. Näringslivets påverkan på bostadsmarknaden blev omedelbar i fallet med Saab-konkursen.

– Det märktes direkt på marknaden. Det var nog många som undrade vad som skulle hända nu – men det dröjde inte särskilt länge innan marknaden kom igång igen.

"Lätt att bo här"

Närheten till Göteborg har blivit en allt större faktor. Det är snabba kommunikationer och lägre priser som gör att många som ser sig om efter sitt första hus väljer att blicka utanför Göteborg.

– Närheten är påtaglig. Många gånger är det personer som både bor och jobbar i Göteborg som väljer att titta runt omkring och då dyker Trollhättan upp.

Unga personer på väg att bilda familj är en vanlig spekulant.

– När man träffar dem senare igen då är det ofta så att de börjat jobba i Trollhättan och är väldigt nöjda. Eftersom att det är så nära till allt – det är lätt att bo här.

Henrik och Diana Mändlo från Trollhättan letar nu efter ett större hus.. Bild: Stefan Bennhage

Diana och Henrik Mändlo tillhör nyss nämnda kategori. De har under en tid letat efter ett hus i Trollhättan men inte lyckats hitta deras drömhus – än.

– Vi har tittat ett tag, men inte hittat rätt än, säger Henrik Mändlo.

Nyligen hamnade Mats Thorin i topp på en lista över mäklare i Trollhättan med högst publicerade värde på annonser.

– Det betyder att det har gått bra för oss, vi är ett lag och det är ett lagarbete, betonar han.

Som verksam i Trollhättan under många år händer det att tidigare kunder återkommer.

– Det händer att de berättar att de köpte ett hus genom mig för 15 år sedan och nu ska flytta igen. Det är inte alltid jag kommer ihåg namnet på personerna men huset kommer jag alltid ihåg, säger han.

Att träffa människor är en av delarna i jobbat han uppskattar mest.

– Att få en adress och ett klockslag och inte veta vem som öppnar, det är roligt, säger han.