Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

diverse trollhättan 055
Trafikljusen vid Klaffbron stängs av helt, från klockan 14 fredag 19 maj.

Trafikljusen vid Klaffbron stängs av

Klockan 14 i dag, fredag, kommer trafikljusen vid Klaffbron att stängas av. Tanken är att trafikanterna lättare ska uppmärksamma broöppningarna, samtidigt som trafiken flyter på.

Renoveringen av det norra klaffparet är igång sedan 8 maj. Det innebär att trafiken in och ut ur Trollhättan får samsas på den södra klaffen.

Till att börja med ställde stadsbyggnadsförvaltningen in trafikljusen på gult blink, som man brukar göra vid renoveringar. Men så ringde Sjöfartsverket om att bilisterna ignorerade de röda ljussignalerna och ljudsignalerna för broöppning. Man tror att det har samband med gulblinkningen.

– Det här beteendet har vi inte sett innan. Gulblinket brukar fungera alldeles utmärkt och underlättar trafikflödena, men nu fick vi i stället sätta på trafikljusen så att båtar kan passera, säger gatu- och parkchef Elisabeth Linderoth.

Följden har blivit längre köer vid Klaffbron. Nu ska kommunen alltså testa att släcka trafikljusen helt.

– Vi tror och hoppas att bilisterna blir mer uppmärksamma på när det är dags för broöppning, samtidigt som vi slipper onödigt långa köer. Märker vi att detta inte fungerar kommer vi återigen att slå på signalregleringen.

Båda klaffarna kommer att vara nere mellan 27 maj och 11 juni, då arbeten utförs under bron. Från 12 juni och tre veckor framåt fälls södra klaffparet upp för renovering.

MEST LÄST