Trollhättan bäst på kvinnofrid

Trollhättan är bäst av Sveriges kommuner på att arbeta mot våld mot kvinnor. Ett långsiktigt arbete som har lönat sig, menar Gerd Holmgren, chef för enheten våld i nära relationer.

ANNONS
|

I kvinnofridsbarometern har 162 av landets 290 kommuner svarat på en enkät om verksamheten. I den ställs frågor om hur kommunen arbetar mot mäns våld mot kvinnor, och våld i nära relationer. 2015 låg Trollhättan på sjätte plats, i år ligger kommunen etta.

– Det är ett kvitto på att vi är på rätt väg, och att vårt långsiktiga arbete gör skillnad, säger Gerd Holmgren, chef för enheten våld i nära relationer på Trollhättans stad.

Hon berättar att arbetet mot mäns våld mot kvinnor och mot våld i nära relationer länge varit i fokus i det kommunala arbetet.

– Det är tjänstemän som redan på 80-talet betonat att frågan är viktig, och politikerna har satsat efter det. Att vi hamnar i topp i den här undersökningen är verkligen fantastiskt roligt, det visar på att vi gör skillnad, säger Gerd Holmgren.

ANNONS

Arbetet består av allt från politiker som tar beslut om vad kommunen ska satsa på och en specifik enhet som arbetar både direkt med drabbade och med kompetensutveckling för andra.

Enheten som arbetar specifikt med frågan består av nio personer, och arbetar för att säkerställa att alla har den grundkunskap som krävs för att arbeta mot våldet mot kvinnor.

– De arbetar med både kommunala enheter och andra aktörer, kunskapen ska finnas hos alla, säger Gerd Holmgren.

I grundkunskapen ingår att förstå problematiken, se tecken på våld och kunna bemöta drabbade.

– Bemötande är det absolut viktigaste, det gör en stor skillnad. Men det är också viktigt att alla har kunskapen, då ser man också problematiken bättre, säger Gerd Holmgren.

Det är andra gången som Unizon gör undersökningen i kommunerna. Frågor om rutiner och handlingsplaner, utbildning och mandat, och organisation ställs i enkäten. Den undersöker också den faktiska verksamheten, hur stödet för våldsutsatta kvinnor ser ut och hur det förebyggande arbetet fungerar.

Frågor om vilka som har kunskap om arbete mot mäns våld mot kvinnor ställs också, och om hur arbetet för att skydda drabbade barn ser ut.

I Trollhättan är arbetet mot mäns våld mot kvinnor ett kommunalt ansvar, men det sker i samverkan med andra aktörer, exempelvis kvinnojouren Duvan och tjejjouren Eva.

ANNONS

– Det är ett långsiktigt, målmedvetet och strategiskt arbete, säger Gerd Holmgren.

Varken Vänersborgs kommun, Lilla Edets kommun eller Melleruds kommun har svarat på enkäten.

Fakta: Kvinnofridsbarometern

Kommunenkät som skickades ut först 2015.

Skickades i år ut för andra gången.

I topp finns Trollhättan, Ronneby, Kristinehamn, Växjö och Kristianstad.

Unizon samlar mer än 130 kvinnojourer och stödverksamheter i landet.

Genom undersökningen vill Unizon synliggöra både förbättringsområden och goda exempel för att hjälpa kommunerna med arbetet att stoppa mäns våld mot kvinnor.

Källa: Unizon

ANNONS