Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En Trollhättebo i 20-årsåldern häktades vid tingsrätten i Solna på måndagseftermiddagen. Han häktades tillsammans med en kvinna i ungefär samma ålder och båda är missänkta för allmänfarlig ödeläggelse. Bild: Pontus Lundahl/TT

Trollhättebo häktad för Brommabomben

Mannen som i fredags greps med en bomb på ett hotell i Bromma är hemmahörande i Trollhättan. Han är tidigare dömd för flera andra brott. Mannen greps tillsammans med en kvinna och på måndagseftermiddagen hölls häktningsförhandlingar.

Paret, båda i 20-årsåldern, är misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Kvinnan lever med skyddade personuppgifter, men hon har tidigare jobbat – enligt tidningen Expressen – på bland annat en av landets största nyhetsredaktioner som journalist.

Enligt Sveriges Radio P4 Väst var det personal på hotellet som hörde bråk från parets rum. Polis larmades och när patrullen kom till rummet hittades en väska med ett bombliknade föremål, Expressen skriver att paret greps och att polisen bekräftat att det handlar om ett explosivt föremål. Även vapen påträffades i rummet.

Dödshotade sin pappa

Polisen har hållit flera förhör under helgen. Båda misstänkta förnekar brott.

Trollhättebon hölls häktad i Uddevalla senast för ett år sedan misstänkt för två fall av olaga hot. Då hade han vid upprepade tillfällen hotat sin far till livet med någon typ av tillhygge. Mannen släpptes efter två veckor och åtal ska senast vara väckt först i mars i år. Han har flera andra domar bakom sig, bland annat för ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen och olaga hot.

I början av året åtalades han på nytt vid tingsrätten i Vänersborg. Åtalet gäller olovlig körning, fyra ringa narkotikabrott, rattfylleri, brott mot vapenlagen (startpistol) och dopningsbrott.

Kvinnan har tidigare dömts för ringa narkotikabrott.

Båda häktades

Under helgen uttalade sig inte mannens försvarsadvokat, men kvinnans advokat Jan Freij säger till Expressen:

– Det enda jag kan säga är att hon förnekar brott och att hon har en rimlig berättelse. Och att hon mår dåligt, är nervös och ängslig.

Häktningsförhandlingen av Trollhättebon inleddes vid Solna tingsrätt klockan 14.30 och mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Förhandlingen för kvinnan inleddes 15.15 och även hon häktades, men på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt för samma brott som mannen.

Ett fynd

– De häktades på grund av ett fynd som gjordes på ett hotell i Bromma. Vi har bedömt det som ett skarpt föremål, säger kammaråklagare Maria Hävermark i ett pressmeddelande.

Åklagare har fram till 18 februari på sig att väcka åtal för Trollhättebon och för kvinnan senast 11 februari.