Undersköterskor i Trollhättans stad ska avlastas uppgifter som att handla mat och städa, är tanken. Majoriteten fick kritik för att det tagit så lång tid att genomföra.
Undersköterskor i Trollhättans stad ska avlastas uppgifter som att handla mat och städa, är tanken. Majoriteten fick kritik för att det tagit så lång tid att genomföra.

"Undersköterskor ska inte städa"


– Varför tar det så lång tid att avlasta undersköterskor sysslor som inte är omsorgsarbete? Den frågan försökte allianspartierna få svar på i fullmäktige.

ANNONS
|

Maria Nilsson (KD), Sofia Lindholm (C), Peter Eriksson (M) och Rita Paulsson Svensson (L) låg bakom interpellationen, som kan sammanfattas i frågan "Vad har omsorgsnämnden gjort för att förbättra arbetsmiljön och därmed underlätta rekryteringen av personal?".

Allianspartierna pekade på framgångsfaktorer som god bemanning och att ta bort uppgifter som städning av allmänna utrymmen på äldreboendena från undersköterskorna.

– Vi ska utreda just detta, sa omsorgsnämndens ordförande Ann-Christin Holgersson (S).

Tanken är att städuppgifter med mera ska lyftas över till en ny måltids- och lokalvårdsorganisation som ska vara igång i höst.

– Omsorgsförvaltningen utreder också om städning, tvätt, matinköp och annat inom hemvården kan skötas av särskilda servicegrupper.

ANNONS

Eva Sandberg (V) konstaterade att hennes parti fått bifall på just detta 2015.

– Att låta undersköterskorna ägna sig åt det de är utbildade för är en jätteviktig fråga, särskilt som det är så stor brist på dem.

Peter Eriksson och Mats Häggner (C) undrade varför detta inte är verklighet, med tanke på att motionen bifölls för två år sedan.

– Samma år beslutade regeringen om extratjänster, det är en arbetsmarknadsåtgärd som många kommuner använder just för att avlasta undersköterskor serviceuppgifter som i stället utförs av långtidsarbetslösa och nyanlända. Jag skulle vilja veta varför omsorgsnämnden inte utnyttjat detta, sa Cecilia Gustafsson (M).

Marie-Louise Coon (M) oroades av det låga söktrycket till vård- och omsorgsprogrammet.

– Det är väl utmärkt om exempelvis nyanlända kan sköta serviceuppgifter, det kan väcka intresse för att läsa vidare till vårdyrken.

Peter Eriksson påminde om förra sommarens bemanningskris, då ordinarie omsorgspersonal fick jobba dubbla pass och "jobba för två" med oerfarna vikarier vid sin sida.

Rita Paulsson Svensson undrade hur personalsituationen ser ut inför sommaren, och tipsade om att ta in en städfirma om den nya organisationen inte är klar.

– Jag vågar inte lova någonting. Situationen ser rätt hyfsad ut, men det gjorde den inför förra sommaren också. Sen uteblev flera vikarier, i år har vi tryckt på att de måste lämna besked tidigt om de får ett annat jobb, sa Ann-Christin Holgersson.

ANNONS

Kommunen har börjat valideringsutbilda 40 vikarier per år till undersköterskor, och första kullen är färdig i höst.

Holgersson berättade också att personaltätheten i äldreomsorgen har ökat de senaste åren, med hjälp av statsbidrag och möjligheten för anställda att gå upp till heltid.

– Vi har flaggat för att vi inte kan sänka bemanningen, och att vi behöver mer pengar om statsbidragen upphör efter 2018.

ANNONS