Unik maskin svetsar samman

Högskolan Väst fortsätter att utöka sin laborationsutrustning. På tisdagen invigdes en ny maskin som ger forskare möjlighet att simulera olika tillverkningsprocesser.

ANNONS
|

Högskolan Väst är först ut bland högskolor och universitet i Sverige med en så kallad Gleeble-maskin.

– Det är en maskin där man kan simulera olika typer av tillverkningsprocesser exempelvis svetsning, smidning, valsning, gjutning och så vidare, säger Joel Andersson, docent och avdelningschef för svetsteknologi på Högskolan Väst.

– Vi använder små provstavar för att simulera vad som händer i stor skala. Man kan grundläggande studera material för att få en fördjupad förståelse för hur man ska få bukt på olika problem. Det kan vara sprickproblem under svetsning eller problem med andra typer av defekter.

Maskinen, som kostade runt åtta miljoner kronor, huserar i Produktionstekniskt centrum på Innovatum. Där får den sällskap av annan för högskolan viktig laborationsutrustning.

ANNONS

– Att den här maskinen nu är på plats gör att vi får en maskinpark som är ganska unik. Kombinationen mellan utrustningen och de människor som jobbar här inom forskningsmiljön är unik, säger Andersson.

Maskinen är värdefull i arbetet med att göra förbättring av materialkvalitet till exempelvis flyg- och fordonsindustrin.

– Vi hoppas att den ska bidra till att vi än mer kan ägna oss åt grundläggande forskning och utöka vårt samarbetsnätverk både med forskningsutövare och med industrin. Vi hoppas också kunna hjälpa industrin att lösa mer kortsiktiga problem, säger Joel Andersson.

Högskolan Väst bedriver redan i dag mycket forskning tillsammans med industrin, bland annat samarbetar man med GKN Aerospace.

– Det kan vara att de har sprickproblem under svetsning av de här avancerade flygmotormaterialen och så har de en ambition att vilja förbättra det för få mer lönsamhet. Då hjälper vi till.

När maskinen skulle invigas på tisdagseftermiddagen fanns representanter från industrin och olika högskolor på plats. Efter bandet hade klippts var det dags för en första demonstration. Efter lite krångel fick man igång maskinen och en spontanapplåd utbröt.

– Jag har jobbat i många år för att få det här att hända och nu är den på plats. Det är en stor dag för oss och för mig personligen, säger Joel Andersson.

ANNONS

ANNONS