Ny rapport. Polisen pekar återigen ut Kronogården/Lextorp som ett utsatt område där kriminalitet och utåtagerande missnöje har en inverkan på lokalsamhället. För att vända utvecklingen efterlyser polisen mer resurser och bredare samhällsinsatser.
Ny rapport. Polisen pekar återigen ut Kronogården/Lextorp som ett utsatt område där kriminalitet och utåtagerande missnöje har en inverkan på lokalsamhället. För att vända utvecklingen efterlyser polisen mer resurser och bredare samhällsinsatser.

Utsatt stadsdel kräver uthålliga insatser

Kronogården och Lextorp fortsätter att höra till de områden som polisen klassar som utsatta, enligt en ny rapport. – Det krävs långsiktiga åtgärder för att vända utvecklingen, säger Klas Friberg, regionpolischef.

ANNONS
|

Antalet bostadsområden i landet som polisen bedömer som ”utsatta” har ökat från 53 till 61. Enligt polisen innebär utsattheten att området präglas av en låg socioekonomisk status där kriminella har en inverkan på lokalsamhället. 23 av dessa områden klassas som särskilt utsatta där situationen är mer akut, vilket framgår i en ny rapport som presenterades på polishuset i Göteborg under onsdagen.

Närvarande var bland annat rikspolischef Dan Eliasson och Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens Nationella operativa avdelning (Noa). Enligt dem finns det flera skäl till att antalet utsatta områden ökat sedan den förra rapporten som kom i februari förra året.

ANNONS

– Vi har blivit bättre på att identifiera områdena och de redovisas på ett annat sätt. Men i vissa fall bedömer vi också att läget har förvärrats, säger Linda Staaf.

I likhet med förra årets rapport hör Kronogården och Lextorp till de områden som klassas som utsatta.

– Områdena har viss potential att bli särskilt utsatta och vår utmaning är att se till att de inte blir det, säger Klas Friberg, chef för polisens region Väst.

Enligt Friberg handlar det för polisen om att komma åt tongivande personer inom kriminell miljö och förhindra att unga personer ansluter sig.

– På Kronogården har vi områdespoliser som gör ett fantastiskt jobb genom att bygga kontakter och förtroende. Men det förekommer också konflikter som emellanåt varit riktade mot polisen eller mellan olika etniska grupper.

För att vända utvecklingen i utsatta områden efterlyser polisen, förutom ökade resurser, bredare samhällsinsatser och samverkan med lokala aktörer.

– I Trollhättan finns det i dag ett fungerande samarbete mellan lokalpolis, kommun och samhällsaktörer, men det kan intensifieras och vi måste fortsätta jobba aktivt, säger Klas Friberg.

Han är en av de regionala polischefer som nu har i uppdrag att ta fram en treårig handlingsplan för att stävja kriminaliteten i de utsatta områdena.

ANNONS

Hur kommer situationen att se ut på Kronogården om fem år?

– Det finns ännu inga politiska beslut om resursförstärkning, men de flesta riksdagspartier har uttryckt att de vill satsa på det. Det krävs långsiktiga och uthålliga åtgärder för att vända utvecklingen. Får vi resurser kommer det att läggas i de utsatta områdena. Jag vill inte styra för mycket uppifrån. Jag utgår ifrån att lokala mål sätts upp och att man vidtar lämpliga åtgärder.

Fakta: Utsatta områden

Polisen tar i sin rapport upp 61 områden, varav 23 pekas ut som särskilt utsatta och sex klassas som riskområden som är nära att klassas som särskilt utsatta.

Ett utsatt område är geografiskt avgränsat och karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har inverkan på lokalsamhället. Läget anses allvarligt.

Ett särskilt utsatt område kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det innebär också svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.

Källa: Polisen

ANNONS