Världsligt på Högskolan Väst

De kommer från när och fjärran och i dag var det välkomstdag för Högskolan Västs nya internationella studenter. En av dem, Matheus Navaro Nienow från Brasilien, landade i Sverige i morse och kom direkt till skolan med sin stora resväska.

ANNONS
|

Under onsdagsförmiddagen arrangerades välkomstdag för de internationella studenterna i Trollhättan. Vid lunchtid var det många som köade till skolans servicecenter för att få hjälp av olika slag.

Med Brasiliens flagga fastsydd på ryggsäcken och en gigantisk svart resväska i ena handen banade Matheus Navaro Nienow sig fram till disken. Efter uträttat ärende berättade han:

– Jag har flugit från Sao Paolo i Brasilien via Amsterdam till Göteborg. Där landade jag för några timmar sedan. Det är första gången jag är utanför Brasilien. Nu ska jag plugga datorvetenskap en termin. Men jag hoppas jag kan stanna ytterligare en termin.

"Trevligast"

Matheus Navaro Nienow hade fyra universitet i lika många länder – Sverige, Danmark, Tyskland och Kina – att välja mellan för sina utlandsstudier.

ANNONS

– Tyskland påminner nog för mycket om hemma eftersom min del av Brasilien var kolonialiserad av tyskar. Kina verkar kul, men där antar jag att språket skulle bli ett hinder. Då stod valet mellan Danmark och Sverige, och jag tyckte att skolan verkade trevligast här, förklarade han.

Andra nykomlingar är Nederländskorna Julia Boerma, Swelia, Da Silva Antonio och Nikki Leyte.

– Vi kom i går har hunnit flytta in vårt studentboende på Kronogården. Jag och Swelia bor annars i Haag, men min mamma är från Trollhättan och hela släkten på hennes sida bor här. Så det kändes bra att välja Högskolan Väst, säger Julia Boerma.

Tillsammans med Nikki Leyte ska de ägna de närmaste fem månaderna åt att bland annat studera framtida globala förändringar.

150 internationella studenter

I årets internationella studentkull ingår ungefär lika många studenter som tidigare år, cirka 150 personer. De europeiska studenterna ingår i utbytesprogrammet Erasmus genom samarbeten inom EU/EES.

– Men vi har även en liten grupp betalande studenter på Internationella programmet för politik och ekonomi (IPPE) på magisternivå. Det är väldigt populärt, säger Maria MacDonald, internationell koordinator på Högskolan Väst.

Merparten av de utländska studenterna kommer från Tyskland, Frankrike, Italien och några från Spanien. En annan större grupp har sitt hemland i Kina och några i Indien och Pakistan.

ANNONS
ANNONS