Varvar upp för turboladdad Saabfest

Saab Car Museum Festival står för dörren, och en minst sagt späckad helg är att vänta på Innovatumområdet i Trollhättan. Som en extra krydda präglas årets upplaga av tre jubileer. – Nu freakar vi ut i Saabandan, tvåtaktsrök och turbo, säger museets intendent Peter Bäckström.

ANNONS
|

Saabfestivalen anordnades ursprungligen i Nyköping, 1992 gick flytten till Trollhättan där den fortfarande hålls med jämna mellanrum även efter Saab Automobile AB:s konkurs.

– Festivalen har ordnats i princip vartannat år och receptet är egentligen att alla kommer hit och gör festivalen åt oss. Mycket handlar nämligen om att gå runt och titta, prata, byta och köpa grejor, säger Peter Bäckström på Saab Car Museum som arrangerar tillsammans med Saab Turbo Club of Sweden, Club Sonett Sweden och Svenska Saabklubben.

Roland Widarsson är ordförande i den sistnämnda föreningens Trollhättesektion och är en av alla ideella krafter som gör festivalen möjlig.

ANNONS

Hans eget intresse för Saab är grundmurat även om han inte jobbade på företaget när det begav sig.

– Jag har åkt besökståget två gånger, haha. Det började egentligen med att farsan hade en Saab 92:a, och senare råkade det bli så att jag köpte en sån som jag renoverade. Festivalen är ett unikt tillfälle att träffa likasinnade – Saabintresset är enormt bland vissa, säger han.

I vanlig ordning kommer besökarna från hela världen till Trollhättan. En rad europeiska länder finns representerade, liksom exempelvis USA och Japan.

För dessa väntar ett fullmatat program på Innovatumområdet 9-11 juni, där vissa saker sticker ut lite extra i år.

– Vi har en otrolig tur eftersom det den tionde juni är exakt 70 år sedan ur-Saaben premiärvisades på restaurang Terassen i Linköping. Vi kommer att hylla dess skapare Gunnar Ljungström med föreläsningar av Gunnar Larsson både fredag och lördag, säger Peter Bäckström.

Temat för festivalen är annars turbo, och det av flera anledningar.

– Tyvärr var det så att Pelle Gillbrand, Mr Turbo, gick ur tiden i december. Redan under kyrkkaffet började vi spåna och bestämde att vrida om festivalens tema till turbo.

I september är det dessutom 40 år sedan Saab 99 Turbo lanserades.

ANNONS

– Saab var inte först ut med turbo, men fram till dess hade det varit i applikationer som inte var avsedda för normala kunder. Tajmingen var oerhört bra och i dag är Saab turbo och turbo Saab. Pionjärstämpeln kommer aldrig tvättas bort, säger Peter Bäckström.

Gillbrands gärning och hans tekniska arv kommer bland annat att uppmärksammas i föredrag av Tommy Björkqvist, och festivalen innehåller ytterligare föreläsningar i Saab Car Museum.

På plats finns dessutom exempelvis Nevs – som kommer att överlämna en födelsedagspresent under fredagen – och Saab AB med en utställning som bland annat innehåller Gripen flygsimulator.

Festivalen innehåller även i sedvanlig stil försäljning av delar och tillbehör och möjlighet att köra på Kinnekulle Ring.

Och under lördagen kommer uppskattningsvis 800 Saabar av alla tänkbara sorter att finnas uppställda på Innovatumområdet för den utställning som också är en tävling med ett antal klasser.

– Tyngdpunkten för allmänheten är definitivt lagd till lördagen, det är då det finns mest att titta på, säger Peter Bäckström.

Det tredje jubileet som kopplas till årets festival är att Saab 9-5 fyller 20 år, och Peter Bäckström är full av tillförsikt inför folkfesten.

– Vi har ett bra program med kvalitet och rutinerade entusiaster som hjälper till. Konceptet är välbeprövat och festivalen är trots allt museets största relationsvårdande arrangemang gentemot Saabägare över hela världen. Under veckan räknar vi med tio- till tolvtusen besökare.

ANNONS

För fullständigt program, se saabcarmuseum.se.

Mer om festivalen med Peter Bäckström:

ANNONS