FÖRKLARAR INSATS. Johan Strand, operativ chef och här i samspråk med Sten-Anders Jakobsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef, säger att polisens agerande på Kronogården styrs av olika faktorer, som till exempel om det handlar om livräddning.
FÖRKLARAR INSATS. Johan Strand, operativ chef och här i samspråk med Sten-Anders Jakobsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef, säger att polisens agerande på Kronogården styrs av olika faktorer, som till exempel om det handlar om livräddning.

"Vi griper in om det är fara för livet"

Polisen får en del kritik för att den är för passiv vid händelserna på Kronogården. – Situationen är fortfarande hanterbar och vi vill inte agera så att problemen eskalerar. Vi griper in om det är fara för livet, säger Johan Strand, operativ chef för polisen i Trollhättan.

ANNONS
|

Han vill inte exakt gå in på hur man arbetar, men nämner några olika lägen man kan utgå ifrån vid ett händelseförlopp som på Kronogården:

- Defensivt, som man agerat fram till nu och håller det hela under uppsikt, patrullerar och håller ställningarna.

- Offensivt, då man går in mer handlingskraftigt och eventuellt med annan utrustning och specialutbildad polis för att stävja oroligheterna om någon riskerar livet.

Ett sådant läge kan också uppstå om man gör en mer riktad aktion och ska hitta en specifik, misstänkt person som ska lagföras. Lagstiftning styr vad polisen får göra eller inte göra.

– Hela tiden överväger vi om vi det är värt att gå in eller inte. Och som det är på Kronogården, så har vi resurser tillgängliga så vi kan ändra insatsen omedelbart, säger Johan Strand.

ANNONS

Har ni några speciella personer som ni är intresserade av och misstänker ligga bakom?

– Nu har det här hållit på i två dygn bara. För att säkerställa en individ och vad den har gjort som kan leda till ett gripande så måste du ha tillräckliga bevis. Det kan ta tid, det får man jobba mer långsiktigt på. Men våra områdespoliser har god personkännedom och det är klart att det finns med i våra tankar.

TTELA hade utsända på plats på onsdagskvällen, då man träffade några av de maskerade personer, som deltog i oroligheterna. De menar att de känner sig orättvist behandlade av polisen och är frustrerade.

– Polisen stoppar bilar här och visiterar och trakasserar folk mitt på gatan, även de som inte är kriminella. Det handlar om våra vänner, våra familjer. Vi kommer att fortsätta tills det får ett stopp, säger en av dem.

Längs med trottoaren och uppe från balkongerna följde många det som utspelade sig på gatan utanför torget. Där hade ett gupp preparerats med diverse material som sedan tänts på, vilket gjorde att bilar inte kunde passera.

Med jämna mellanrum hördes smällarna av rejäla knallskott. En grupp ungdomar och unga vuxna med maskerade ansikten hade samlats. En del av dem med gatustenar i händerna.

ANNONS

– Det här är vårt svar på polisens agerande. De bryr sig inte på något annat sätt, sa en av dem.

Många som bor här har hört av sig till TTELA och är upprörda över det som händer, de känner sig skrämda.Vad tänker ni om det?

– Vi måste göra något och det är ingen som lyssnar på något annat sätt.

Men vad vill ni få ut av det här?

– Att polisen ska sluta jiddra med oss. Vi slår tillbaka, vi har inget annat, sa en av dem innan de åter begav sig tillbaka mot den övriga gruppen.

Enligt uppgift till TTELA skulle det hela dragit igång efter ett tillslag mot några personer i tisdags, men enligt polisen handlar det inte om att man haft någon speciell insats eller kontroll utöver det normala.

Att de känner sig trakasserade, vad har du för uppfattning om det?

– Vi har våra rutinkontroller och det har vi överallt, Kronogården är inte speciellt i det avseendet. Men är det någon i en bil som vi misstänker har gjort något olagligt, så finns det skäl att stoppa dem, svarar Johan Strand.

Och att det skulle vara någon speciell oro eller ängslighet bland poliserna som jobbat ute de två senaste dygnen tycker sig Johan Strand heller inte ana.

ANNONS

– Alla vet hur de ska agera och har varit med förr. Det här ingår ju i arbetsuppgifterna, säger Johan Strand.

ANNONS