Ville skydda väktare – då startade upploppet

Natten till torsdag hamnade ett 40-tal personer i bråk på Kronogården i Trollhättan. Enligt polisen skulle en gruppering skydda en väktare som attackerades av en annan gruppering – det var då upploppet startade.

ANNONS
|

Det var vid 01-tiden natten till torsdag som upploppet började. Enligt Thomas Fuxborg, polisens presstalesman Region Väst, släpade en gruppering ut flera bildäck vid Kronan på Kronogården och tände på.

– Då gick larmet och först på plats var en väktare som försökte släcka branden. I samband med det blev han utsatt för stenkastning av de som tände på, säger han.

Detta såg den andra grupperingen, som lärt känna väktaren, och de försökte då skydda honom.

– Detta var starten på bråket och de gav sig sedan på varandra. Båda grupperingarna är från området.

Varför tände de på däcken?

– Vi vet inte riktigt varför, men det finns ett missnöje i grupperingen. De har bland annat demonstrerat utanför kommunhuset flera gånger. Jag kan inte säga att det är därför, men det kan finnas en koppling, säger Thomas Fuxborg.

ANNONS

TTELA har tidigare skrivit om de demonstrationerna, som handlar om omhändertagande av barn.

I upploppet användes bland annat olika tillhyggen som fälgkors och påkar.

– Vi har två anmälningar om misshandel. Den ene personen fick ett fällkors i huvudet så det blev sårskador och den andre fick en ytlig sårskada i magen. Det var ingenting allvarligt och de tog sig till sjukhuset på egen hand, säger Fuxborg.

Väktaren ska ha klarat sig utan några skador.

Polisen i Trollhättan fick förstärkning från hela regionen och de fick jobba hårt för att hålla grupperingarna ifrån varandra.

De senaste upploppen som varit på Kronogården har varit riktade mot polis och väktare. Det senaste var i mars i år, ett annat stort upplopp var i september förra året.

– Det är en tydlig skillnad denna gång. Upploppet var inte riktat mot polis och väktare. Att väktaren blev angripen berodde på att han skulle reda ut däckbranden, säger Gittan Petersson.

Hon berättar att hela polisens verksamhet nu jobbar med detta ärende, på något sätt.

– Det är en händelse utöver det normala och det tar en stor del av våra resurser.

En förundersökning har inletts om våldsamt omlopp, grov misshandel och misshandel. Enligt utredaren Tommy Stenberg har man uppslag som man håller på att kontrollera.

ANNONS

– Men det finns ingen frihetsberövad i nuläget, säger han.

Enligt Peter Asp, press- och marknadschef i Trollhättans stad, har man haft möte med polisen på morgonen, angående nattens händelse.

– Vi har fått en bild om varför det hände, hur det ligger till och vad polisen förväntar sig. Vi kan inte göra så mycket, men vi pratar med de kontakter vi har i området, säger han.

Trollhättans stad har beredskap om det skulle hända något med deras medarbetare eller byggnader i området.

– Men det är polis som sköter lag och ordning och de har sagt att de ska ta hand om detta, säger Peter Asp.

Enligt Fuxborg har polisen beslutat om en trygghetsskapade insats på Kronogården. Poliser kommer att finnas på området för att skapa trygghet.

ANNONS