GRÖNT ARBETE. Vingaland har sysslat med ekologisk stadsodling i Strömslund och gett långtidsarbetslösa sysselsättning. Men nu är det slut, företaget har försatts i konkurs.
GRÖNT ARBETE. Vingaland har sysslat med ekologisk stadsodling i Strömslund och gett långtidsarbetslösa sysselsättning. Men nu är det slut, företaget har försatts i konkurs.

Vingaland har gått i konkurs

Den ekonomiska föreningen Vingaland har hamnat på ekonomiskt obestånd och försattes på måndagen i konkurs. 12 anställda berörs av konkursen.– Det känns jättetråkigt inte bara för mig utan också för Trollhättan. Men pionjärer får ju ofta stryk, säger Vingalands ordförande och vd Michael Rokvist.

ANNONS
|

Det sociala företaget, som startade upp sin verksamhet 2011, har haft två huvudsakliga målsättningar – att jobba med hållbarhet och att skapa arbetet åt långtidsarbetslösa.

De verksamheter man sysslat med är till exempel ekologisk matproduktion i stadsmiljö i form av grönsaksodlingar i Arvidstorp i Strömslund med försäljning av växter och självplock, kurser i till exempel ekologisk odling och gröna tjänster.

Meningen har också varit att slussa in personer i jobb, som står längst från arbetsmarknaden, antingen genom långtidsarbetslöshet, långtidssjukskrivning, en funktionsnedsättning eller av andra skäl inte har fått möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden.

– Det är ju inte direkt en lönsam verksamhet, vi ser det mer som samhällsnyttigt och en chans att öka folkhälsan. Men kanske var vi lite för tidiga.

ANNONS

I många år har man samarbetat med Arbetsförmedlingen, men enligt Rokvist har det gått lite trögare på senare tid att få till nytt avtal med etableringsplatser. Han upplever att det varit en ständig nedgång vad gäller arbetsintegrerande.

– Det är väldigt tråkigt för de här personerna. Det kom kanske inte som någon chock för de flesta, vi har haft en ansträngd ekonomi en längre tid. Men nu orkar jag inte längre och vill inte driva det här till en situation där det handlar om vårdslöshet, även om det pengamässigt inte är någon stor konkurs, säger Michael Rokvist.

Nu har en konkursförvaltare tagit över och lönegarantin träder in för de anställda.

Om Michael Rokvist kommer jobba vidare med den här typen av verksamhet i någon annan form är för tidigt att säga:

– Just nu känner man ju sig inte så kreativ, jag mår skit.

Läs också:

ANNONS